Na Paliću je juče počeo trodnevni naučni skup „Tehnologija, kultura i razvoj“ koji se ovog puta bavi saradnjom istraživačkih i inovacionih sistema i institucija na Zapadnom Balkanu, kao i ulogom znanja u razvoju ovih zemalja, i uopšte u približavanju EU. Na skupu učestvuje stotinak stručnjaka iz regiona – Srbije, BiH, Makedonije, Crne Gore, Hrvatske i Slovačke.


Ovogodišnja centralna tema jeste saradnja zemalja u ovoj regiji u oblasti istraživanja, kao i uloga znanja u njihovom privrednom razvoju. Dr Vlastimir Matejić, profesor beogradskog univerziteta, idejni tvorac ovog projekta Udruženja tehnologija i razvoj, kaže da su i inovacije i znanje u velikom zaostatku u čitavom regionu.

– To je jedan od velikih defekata zemlje Srbije, ali i svih zemalja zapadnog Balkana. Pošto je to tako, a EU je konstituisana na drugačiji način, na primeni znanja kao osnovnog resursa, na nama je ako hoćemo da budemo u Uniji ili blizu nje, da radimo na tome da taj model razvoja primenimo. Ono što mi u Srbiji izdvajamo za inovacije bar sto puta je manje nego u Švedskoj, recimo, a broj samih inovacija, patenata i novih proizvoda je nekoliko stotina puta manji. To nam kazuje gde se mi nalazimo u odnosu na zemlje Evrope koje imaju sličan broj stanovnika kao srbija – rekao je Matejić.

Profesorica BU Srbijanka Turajlić istakla je da je potrebna politička volja da znanje i nauka budu uvršteni u prioritete našeg razvoja

– Mi imamo i stručne kapacitete i znanja da to poveženmo, ali ništa ne može da se uradi bez podrške države, a državu na žalost to ne zanima. Mi kao zemlja moramo da shvatimo da se u znanje i nauku mora ulagati. To mora da bude prioritet gde će se uložiti i finansijskih sredstava i snage da bi se dobili rezultati kroz deset godina, bilo ko da tada bude na vlasti, kaže dr Turajlić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari