Zoran Lazić: Spona sa čitaocima 1Foto: Stanislav Milojković

„Čovek s „najlakšim zadatkom na svetu“, da novine proda ljudima kojima je zabranjeno da izađu napolje da ih kupe.

Nekakvom alhemijom, nepoznatom novinarima, i o kojoj novinari ikad uopšte razmišljaju, on je uspeo. Svaki dan tu, svaki dan od pomoći redakciji, a sam bez pomoći redakcije.

Zahvaljujući njemu Danas je još jedan udarac primio uspravno“ ‘- piše, između ostalog, u obrazloženju koje je dao žiri koji je odlučio da među dobitnicima nagrade „Nikola Burzan“ bude i Zoran Lazić, direktor prodaje Danasa.

Zoki je u Danasu od drugog dana postojanja (ceo dan pre mene), a od 2000. je „šef“ prodaje. Znamo se „samo“ 23 godine, družili smo se na akcijama „Hiljadu poklona, za hiljadu čitalaca“, obišli veći deo Srbije, svakodnevno se družili na Sajmu knjiga i samo jednom sam ga pitao, više u šali, šta ti, kao šef prodaje, radiš?

– Mnogo me pitaš. Moraš da znaš sve i da budeš spreman da svakog u službi zameniš. Moraš da omogućiš čitaocima da im novina uvek bude dostupna. Da osmisliš razne kombinacije u izazovima koje redakcija nameće, objasnio mi je tada Zoran.

Nije mi to baš bilo najjasnije, ali sada posle ovog vanrednog stanja sam shvatio. Njegov blizak saradnik iz prodaje Milorad Đurović mi je rekao da je većini novina, tabloida pre svega, pao tiraž prodatih novina. Danasu nije. Naprotiv.

Prodavati novine koji su dobrim delom svoga postojanja voljom moćnika bile tržišno hendikepirane, boriti se sa „politizacijom“ u štamparijama ili među distributerima, obezbediti mesta u kamionu koji najradije „ne bi“ da vozi Danas, kad o njemu ovi na TV „tako pričaju“.

Odavno je u modernom svetu manji problem napraviti odličan proizvod, mnogo veći i ključni je – prodati ga. Ljudi koji se time bave u novinama su obično u senci, nije njihov posao tako nametljiv i vidljiv, valjda zato što se najvećim delom odvija kasno uveče ili rano ujutro.

Ali je poslednja i ključna karika, šta god novinari i urednici napravili nema opredmećenja ako novine ne stignu do čitalaca. I tu je Zoki svo ovo vreme nalazio rešenja, a nije samo korona bila za Danas vanredna situacija. Bilo ih je mnogo koje i nisu važile za druge.

Za ove 23 godine nisam čuo Zokija da je povisio glas, ali sam čuo da od svojih saradnika traži „samo“ da rade najbolje što mogu. Ništa više. Ali ni manje.

Zoran Lazić je rođen 3. marta 1970. godine u Beogradu.

„Sretno“ je razveden, ima ćerku, unuku i unuka.

Nisam ga nikad pitao za hobi, ali s obzirom da je u redakciju od 100 saksija sa cvećem, 95 doneo Zoki, naslućujem da mu je to drugi. Prva ljubav su mu, sasvim sigurno, unuci.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari