Zoran Pašalić nije dostojan da obavlja svoju funkciju: Sagovornici Danasa o optužbama zaposlenih na račun Zaštitnika građana 1(1)Foto: FoNet/ Milica Vučković; (2) FoNet Aleksandar Mijailović; (3) www.mc.rs

Zaposleni u kancelariji Zaštitnika građana podneli su dve krivične prijave protiv Zorana Pašalića u oktobru 2023. godine, jer je, kako tvrde, za samo nekoliko meseci od kada je ponovo izabran na ovu funkciju doveo ovaj državni organ „u potpuni kolaps stalnim kršenjem zakona“, što on za Danas nije želeo da komentariše.

Zaposleni su ga optužili za zloupotrebu službenog položaja, mobing, nošenje pištolja i dolazak na posao u alkoholisanom stanju.

Prva krivična prijava, podneta protiv Pašalića i njegove savetnice Mirjane Nikolić, podneta je 5. oktobra prošle godine, dok je druga podneta 21. istog meseca, ali ovog puta na spisku se našla i sekretarica Jasna Bogosavljev.

Zaposleni su u tužbi, ali i u dopisu, koji je poslat poslaničkim grupama u Narodnoj skupštini, premijerki i predsedniku države tokom 2023. godine naveli da je Pašalić izvršio krivično delo prilikom zasnivanja radnog odnosa “sa svojom prijateljicom iz Udruženja sudija prekršajnih sudova Mirjanom Nikolić, u zvanju savetnika, na osnovu falsifikovane isprave i podataka”.

Zbog svih navoda iz pomenutog dopisa, nametnulo se pitanje – zbog čega se o njima nije više čulo u javnosti, ali i u Narodnoj skupštini.

„Za nas navodi o zloupotrebama položaja Zaštitnika građana nisu iznenađenje i pokazuju da je Zoran Pašalić samo nastavio tamo gde je stao u prvom mandatu“, navodi Đorđe Pavićević, narodni poslanik Zeleno-levog fronta.

ZLF je, kako ukazuje Pavićević, prilikom razmatranja izveštaja Zaštitnika građana i tokom procedure njegovog ponovnog izbora ukazivao na „njegovu bahatost, propuste i zloupotrebe“.

„Podsetićemo da nije reagovao na slučajeve policijskog nasilja u više slučajeva, a posebno one snimljene tokom protesta 2020. godine, da nije adekvatno reagovao na slučajeve akušerskog nasilja, da je sa zakašnjenjem regovao na slučaj roditeljskog zanemarivanja devojčice zatočene u stanu, kao i da se i u vreme njegovog ponovnog izbora protiv njega vodilo više sudskih potupaka za mobing“, ukazuje Pavićević.

Zbog svega toga, imajući u vidu najnovije navode, Pavićević naglašava da podržavaju inicijativu zaposlenih i odmah nakon izbora planiraju da se bave skupljanjem potpisa podrške poslanika u Narodnoj skupštini za inicijativu za razrešenje razrešenje Zaštitnika građana.

Za to su potrebni potpisi 84 poslanika ili većina u Odboru za ustavna pitanja.

„Nadamo se da će kolege iz Narodne skupštine biti jedinstvene u podršci ovoj inicijativi. Slučaj reizbora Zorana Pašalića na mesto Zaštitnika građana još jedan je pokazatelj prakse vlasti da u nezavisne institucije imenuje kadrove kojima je lako upravljati. Kao i u slučaju REM-a ili Agencije za sprečavanje korupcije ova tela deluju kao zaštitnici vlasti, a ne prema svojim zakonskim ovlašćenjima, kao zaštitnici prava i interesa građanki i građana. Ovaj slučaj pokazuje koliko će borba za razvlašćivavnje SNS-a i za vraćanje institucija građanima biti teška i da ju je potrebno voditi na svim mestima, u institucijama i van njih“, zaključio je on.

Poslanik DS Srđan Milivojević za Danas ističe da se ne slaže sa konstatacijom da nije bilo veće reakcije od strane opozicionih poslanika u vezi sa nepravilnostima u radu kancelarije Zaštitnika građana, a pre svega samog zaštitnika.

„Samo ja sam postavio četiri puta poslanička pitanja u vezi pritužbi zaposlenih. Najmanje tri puta smo, kao Demokratska stranka o ovome govorili na Konferenciji za novinare u Narodnoj skupštini“, ukazao je on.

Milivojević dodaje da su sa zaposlenima održali desetak sastanaka.

„Zoran Lutivac je neke od njih primio kao potpredsednik narodne Skupštine. O ovome smo govorili i prilikom usvajanja izveštaja o radu Zaštinika građana. Posebno smo ga kritikovali i ukazivali na ove nepravilnosti prilikom ponovnog izbora na ovu funkciju 20. aprila prošle godine, samo desetak dana pre majskih tragedija, ukazujući da svojim ćutanjem i nečinjenjem pospešuje atmosferu mržnje u našem društvu koja generiše zastrašujuće nasilje. Nažalost, na ishod krivičnih prijava nismo mogli da utičemo kao narodni poslanici. Smatram i sada kao i ranije da Zoran Pašalić nije dostojan da obavlja ovu funkciju“, ocenio je Milivojević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari