Zoran Radovanović: Pandemija nije gotova, sada se treba pripremati za novi talas 1foto FoNet Zoran Mrđa

To što juče nismo imali nijednog umrlog, ne znači da nećemo imati danas. Deset ljudi je na respiratoru, a po dosadašnjoj statistici, od njih će devetoro da umre. Imaćemo mi još umrlih, pandemija još uvek traje, kaže za Danas epidemiolog Zoran Radovanović.

Komentarišući činjenicu da u toku poslednjih 24 časa nijedna osoba nije preminula od virusa korona, što se nije dogodilo od  28. jula prošle godine, Radovanović ističe da nije vreme za opuštanje.

„Srećom, bolest jenjava u intenzitetu, ali moramo da imamo u vidu da u zapadnim zemljama, gde je stanovništvo vakcinisano u mnogo višem procentu, zahvaljujući novim sojevima raste broj obolelih. Te nove varijatne omikron soja jesu blaže od početnih sojeva, ali su i izuzetno lako prenosive, čak se po prenosivosti približavaju malim boginjama. Imajući to u vidu može da se očekuje povećanje broja obolelih. Čak i ako dobro prođemo preko leta, mi ćemo na jesen ili pred zimu imati naredni talas“, kaže Radovanović.

Ovo je, naglašava on, pravo vreme da se radi na pripremi sistema kako sledeći talas ne bismo dočekali nespremni.

„Krizni štab je deluje odumro, što možda i nije loše kada se uzme u obzir koliko su njegovi članovi kompromitovani. Možda bi najbolje bilo vratiti se zakonu i da konačno Republička stručna komisija za zarazne bolesti preuzme stvar u svoje ruke. U svakom slučaju, sada treba razmišljati o obnavljanju kadrova, nabavci kvalitetne opreme, reagensa za nove vrste sojeva i niz drugih stvari. Takođe, treba mnogo više testirati kako bismo znali koje su varijante kod nas u opticaju“, ističe Radovanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari