Zrenjanin: Debata o krizi lokalne samouprave 1Foto: M.P./Danas

Koliko je vlast hipercentralizovana i postoje li uopšte jedinice lokalnih samouprava ili se svuda u Srbiji vlada iz jednog centra, teme su debate o krizi lokalne smaouprave koja će biti organizovana u Zrenjaninu.

Organizator skupa je udruženje Građanski preokret, čiji aktivisti upozoravaju da je poslednjih godina opozicioni politički i građanski aktivizam krajnje otežan i zbog toga što vladajuća stranka kontroliše skoro sve resurse neophodne za nesmetano odvijanje ove delatnosti.

„Zbog bojkota lokanih izbora održanih 2020. godine u lokalnom parlamentu ima samo nekoliko opozicionih odbornika koji su marginalizovani, a njihovi predlozi se ne uzimaju u obzir. I druge institucije lokalne samouprave nedostupne su za građanske aktiviste do te mere da im se odbija čak i zakup prostora javnih ustanova za sprovođenje programskih aktivnosti“, upozoravaju aktivisti.

Ukazuju da je centralizovanjem vlasti ukinuto pravo na lokalnu samoupravu koje proklamuje Ustav. Na taj način poništene su prednosti koje sistem decentralizacije ima u odnosu na upravljanje iz jednog središta.

„Primer Zrenjanina pokazuje kako su neke važne odluke u komunalnoj oblasti donete na centralnom nivou, a Skupština Grada ih je samo naknadno potvrdila. To je naročito vidljivo kada je u pitanju izgradnja prečistača otpadnih voda. Komunalna problematika razlikuje se od jedne sredine do druge i zbog toga nije moguća primena univerzalnih rešenja. Kreativnost u institucionalnim aranžmanima i adekvatno rešavanje problema mogući su samo ukoliko postoji razvijen sistem demokratske lokalne samouprav“, kažu aktivisti GP.

Moderator debate, koja se održava u četvrtak, 28. aprila, u 18 čaosva, u bisokopu Cinestar, biće politikolog Miroslav Samardžić.

Više vestii iz ovog grada čitajte na sledećem linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari