Zrenjanin dobija privatnog partnera za dezinfekciju, dezinsekciju, ali i suzbijanje ambrozije 1

Grad Zrenjanin planira da usluge iz oblasti zoohigijene, odnosno dezinfekciju, dezinsekciju i deratizaciju, kao i suzbijanje ambrozije i takozvanih emerznih korova, ubuduće obezbedi kroz javno privatno – partnerstvo.

Odbornici su na poslednjoj skupštinskoj sednici podigli ruke za predlog odluke o početku realizacije projekta javno – privatnog partnerstva za ove komunalne usluge.

Svi ovi poslovi rađeni su i do sada, ali preko javnih nabavki. To je, prema oceni predlagača, postupak koji može da dovede do neblagovremenog reagovanja.

„Novi momenat, u odnosu na prethodne godine, jeste i pandemija koronavirusa. To u svim segmentima od Gradske uprave zahteva još ozbiljniji pristup i dodatne mere zaštite stanovništva, a posebno u delu dezinfekcije javnih površina propisnim sredstvima i preparatima. Ništa manje važno su i zarazne bolesti čiji su prenosioci najčešće insekti i glodari. Posebno se u tom pogledu ističe groznica Zapadnog Nila, koja se na ljude i životinje prenosi ubodom zaraženog komarca“, navodi se u obrazloženju ove odluke.

Prošle godine grad je potpisao još jedan ugovor o javno – privatnom partnerstvu, u oblasti odvođenja i prečišćavanja otpadnih voda.

Privatni paretner gradu u ovoj komunalnoj oblasti je kompanija “Metitto Utilities Limited” iz Ujedinjenih Arapskih emirata.

Vrednost ugovorene investicije je 30 miliona evra, a postrojenje – prečistač otpadnih voda će biti kapaciteta oko 25 hiljada kubnih metara na dan.

Podići će ga firma iz Emirata, koja će finansirati izgradnju i njime upravljati narednih 25 godina. Obaveze Grada Zrenjanina nisu finansijske prirode, već one podrazumevaju ustupanje zemljišta i povezivanje gradske kanalizacije sa prečistačem otpadnih voda.

Pre nekoliko dana grad je potpisao ugovor u ustupanju zemljišta na kome će biti izgrađeno postrojenje za prečišćavanje sa firmom “Begej Water”.

Iako je bilo nekoliko pokušaja da se za neke od komunalnih usluga kao, na primer, za rekonstrukciju javne rasvete u gradu, pronađe privatni partner, pokušaji su propali.

Jedini projekat koji je realizovan jeste javno – privatno partnerstvo sa elementima koncesije u oblasti farmaceutske delatnosti.

Tako je apotekarska delatnost u Zrenjaninu poverena “Apotekama Janković” na period od 15 godina, a vrednost koncesije je za celokupan period 6,3 miliona evra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari