Zrenjanin: Izložba višeslojnog, iberfang stakla u Narodnom muzeju 1Foto: Narodni muzej Zrenjanin

U okviru projekta “Staklena vitrina meseca” u okviru stalne postavke Zbirke primenjene umetnosti Narodnog muzeja Zrenjanin publika će moći da pogleda kamernu postavku posvećenu višeslojnom (iberfang) staklu.

Iberfang staklo se sastoji od dva ili više slojeva stakla različitih boja, objašnjava autor izložbe kustos Dejan Vorgić.

„Primarni ukras nastaje brušenjem, a dodatni graviranjem i oslikavanjem. Iberfang je blizak tipu kamejskog stakla, koje je poznato još od antičkog doba. Pravi uspon višeslojnog stakla počinje u planinskim delovima Bohemije, koja je označila novu epohu u staklarskoj industrij“, objašnjava Vorgić.

Prema dostupnim podacima, godine 1828. u grofovskoj staklari Harahov u Novom svetu je počela proizvodnja iberfang stakla sa prevučenim rubin staklom, da bi 1831. prvi put predstavlјeno na izložbi u Pragu. Na prostoru Srbije proizvodnja iberfang stakla počinje početkom 60-ih godina 20. veka kada u Srpsku fabriku stakla Paraćin dolazi čuveni češki majstor Franta František.

Zbirka primenjene umetnosti Narodnog muzeja Zrenjanin predstaviće pet predmeta izvedenih od iberfang stakla. Četiri predmeta su proizvedena u bohemijskim manufakturama 19. veka u duhu bidermajera i ranog istoricizma, dok jedan predmet pripada domaćoj produkciji druge polovine 20. veka.

Autor projekta je Dejan Vorgić, kustos Zbirke primenjene umetnosti Narodnog muzeja Zrenjanin, koji je i jedan od članova stručne grupe Nacionalnog komiteta ICOM-a Srbije za saradnju stručnjaka raznih profila u zemlji i inostranstvu.

Kamerna postavka posvećena višeslojnom, iberfang staklu, biće dostupna na uvid javnosti od 15. aprila.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari