Zrenjanin: Lisice beže u grad pred šakalima 1Foto: Privatna arhiva

Lisice više nisu neuobičajena pojava u gradskim kvartovima, a Zrenjaninci ih poslednjih meseci viđaju na različitim lokacijama. Samo u poslednja dva meseca lisice su viđene u Šećeranskom parku, naselju D2, kod škole “Dositej Obradović”.

Prekjuče je odrasla jedinka lisice primećena je u zrenjaninskom naselju Šumica a kućama se približila na samo nekoliko metara.

– Lisica je sve više jer su u potrazi za hranom. Drugi razlog je što se sklanjaju pred šakalima, koji su se previše namnožili, kaže Milivoj Putić Puta, čuvar prirode u Specijalnom rezervatu prirode “Carska bara”. Dešava se i da prilaze ljudima. Kad se bez straha približe, to može značiti da su zaražene besnilom, jer tada se ne plaše i ne beže. Ne napadaju ljude ali mogu preneti besnilo na domaćeg psa, ako im se pas približi. Da li je besna, potvrda je tek uzeti uzorak, kaže Putić.

Iz Zoohigijenske službe Javnog komunalnog preduzeća “Čistoća i zelenilo” građanima poručuju da, ukoliko vide lisicu u stambenim delovima grada, o tome obaveste komunalnu miliciju. Komunalna milicija će dalje postupati u skladu sa važećim protokolima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari