Besne lisice stigle u grad: Kako je Niš proglašen područjem zaraženim besnilom? 1Foto: Shutterstock/Branimir Dobes; Jackie Connelly-Fornuff

Krajem februara 2004. godine, besne lisice stigle su u Niš, zbog čega je resorno ministarstvo proglasilo ovaj grad područjem zaraženim besnilom.

Kako je tada za Danas saopštila načelnica Nišavskog okruga Mirjana Jeftić-Petković, u Veterinarskom institutu u Beogradu izolovan je virus besnila kod lisice koja je ujela rasnog psa u niškom naselju Brzi Brod.

„Besnilo je utvrđeno i kod mačke u Aleksincu, koja je izgrebala vlasnika. Lisica, rasni pas i mačka su ubijeni, a čovek je prošao bez ozbiljnih posledica. U niškom naselju Pasi Poljana druga lisica ujela je još jednog psa, ali Institut kod nje nije izolovao virus“, kazala je ona.

Tada je pojasnila da, u slučaju da se proglasi zaraza besnila na nekom području, sledi masovno vakcinisanje domaćih životinja, i skupljanje i eutanazija „lutalica“, najčešće pasa i mačaka.

Besne lisice stigle u grad: Kako je Niš proglašen područjem zaraženim besnilom? 2
Mladunci lisice/ Foto: P. Kostin

Takođe, da životinja kod koje je izolovan virus, kao i ona koja je poslednja došla u dodir sa njom, biva ubijena, a ljudi koji su bili u opasnom kontaktu se vakcinišu.

Istim povodom oglasio se i epidemiolog Branislav Tiodorović, koji je pojasnio da besne lisice postaju pitome i umiljate, te da je to ponašanje koje ukazuje da nešto sa njima nije kako treba.

„Besne lisice su manja opasnost ukoliko ih građani primećuju i shvataju da sa njima nešto nije u redu, čim su sišle među ljude i ponašaju se suprotno svojoj prirodi. Kod nas se veruje da lisice dolaze u naseljena mesta da kradu kokoške, a potom beže, zbog čega nije normalno da budu pitome“, zaključio je Tiodorović.

Kompletna digitalna arhiva svih brojeva Danasa od 1997. do danas dostupna članovima Kluba čitalaca Danasa na portalu klub.danas.rs.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari