Uskoro odvoženje reciklabilnog otpada u Subotici: Koje smeće se baca u plavu, a koje u zelenu kantu? 1Foto: Alekxander Fox/Pixabay

Za nešto manje od mesec dana JKP “Čistoća i zelenilo” Subotica počeće da odvozi reciklabilni otpad iz domaćinstava, a prva mesna zajednica koja će biti uključena je Palić, gde je trenutno u toku podela plavih kanti namenjenih za odlaganje isključivo ovog smeća.

Kako za Danas objašnjava Nikola Jovičić, rukovodilac Radne jedinice “Planiranje i razvoj”, podela plavih kanti je počela 2. marta i trajaće sve do 3. aprila, a prvo odvoženje reciklabilnog otpada iz ovih kanti je planirano 13. aprila.

“To će biti četvrtak, a naredno odvoženje će biti 27. aprila, što znači dva puta mesečno ili, preciznije, svakog drugog četvrtka u mesecu ćemo prazniti plavu kantu koja služi za reciklabilni otpad”, objašnjava Jovičić kakva će biti dinamika odvoženja reciklabilnog otpada iz domaćinstava.

Tako meštani Palića imaju još oko mesec dana da se pripreme za primarnu selekciju otpada u domaćinstvu, u čemu može da im pomogne i edukativni letak koji dobijaju prilikom preuzimanja plave kante, sa detaljnim objašnjenjima o tome koje smeće treba da odlože u ovu kantu.

“U plavu kantu jedino ide otpad koji može da se reciklira, a to su papir, karton, sve vrste plastike, dakle pet plastika, tvrda plastika i ostalo, zatim metalna ambalaža gde se prvenstveno misli na konzerve i limenke, tekstil i odeća. Neka naznaka je i sve vrste ispranog ambalažnog otpada, trebalo bi po pravilu da se plastična flaša od jogurta malo ispere da ne bude nečistoće, ali ćemo videti kako će se ljudi ponašati i koji će stepen ekološke svesti biti kod građana da na takav način razdvajaju reciklabilni otpad”, kaže naš sagovornik.

Uskoro odvoženje reciklabilnog otpada u Subotici: Koje smeće se baca u plavu, a koje u zelenu kantu? 2
Nikola Jovičić, foto: Fejsbuk stranica JKP „Čistoća i zelenilo“ Subotica

Koliko su građani spremni da na ovakav način tretiraju kućno smeće, Jovičić kaže da će na početku verovatno biti poteškoća, kao što ih je bilo i u drugim opštinama i gradovima u kojima je sistem “dve kante” zaživeo pre nego u Subotici, ali da će se preduzeće truditi da sve eventualne probleme rešava u hodu kako bi stepen čistoće reciklabilnog otpada vremenom bio na većem nivou.

“Svi ovi koraci koje pravimo imaju za cilj zaštitu životne sredine i podizanje svesti građana o pravilnom razdvajanju otpada i pravilnom upravljanju otpadom. Ovo je jedan korak napred ka boljem upravljanju otpadom”, naglašava Jovičić.

Kada je u pitanju zelena kanta, u koju se odlagao mešani komunalni otpad, naš sagovornik kaže da će ona sada prvenstveno služiti za odlaganje kućnog smeća koje ne može da se reciklira, poput ostataka hrane, prljavih papira, pelena, opušaka od cigareta, ohlađenog pepela od loženja, kao i zelenog, odnosno baštenskog otpada.

“U narednom koraku planiramo i da taj biorazgradivi otpad, kao što su ostaci hrane, zeleni otpad ili otpad iz bašte, lišće, travu i ostalo, da odvajamo iz zelene kante, ali je to naredni stepen o kojem je još rano govoriti”, kaže Jovičić.

Kućno smeće iz obe kante odvoziće se na Regionalnu deponiju u Bikovu, a kako Jovičić kaže, to će značajno olakšati rad ovom kompleksu jer će umesto mešanog komunalnog otpada koji moraju da razvrstavaju u svojoj sortirnici, sada dobijati čisti reciklabilni otpad.

JKP “Čistoća i zelenilo” trenutno raspolaže sa 14.500 plavih kanti, što je, kako kaže naš sagovornik, dovoljno da se pokrije trećina grada, pa će se kante dalje postepeno deliti po mesnim zajednicama u dogovoru sa lokalnom samoupravom, odnosno Sekretarijatom za komunalne poslove, energetiku i saobraćaj.

Građani će plave kante dobijati besplatno, a odvoženje reciklabilnog otpada iz plavih kanti takođe neće osetiti na svojim računima, jer će se odvoziti bez uvećanja postojeće naknade za pruženu komunalnu uslugu.

Više vesti iz ovog grada čitajte na ovom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari