Zrenjanin našao novog partnera za vodu, sutra potpisivanje ugovora 1Foto: M.P./Danas

Gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura ocenio je danas da Vlada Srbije garantuje da će ugovor koji grad Zrenjanin sutra potpisuje sa firmom Panonija vode za posao vodosnavdevanja, biti ispoštovan.

“Dobili smo važnog garanta da će svi aspekti ugovora biti ispoštovani, a to je Vlada Republike Srbije. Znači da nismo sami i da sada imamo mnogo bolje mehanizme zaštite interesa naših građana”, ocenio je gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura.

On je rekao da je rešenje koje se danas razmatra proizvod dugotrajnog rada, i da to što se čekalo dve godine nije bilo pitanje želje ni novca.

“To je bilo, pre svega, pitanje tehnologije i struke. Za rešavanje komplikovanih problema potrebno je vreme. Oformili smo stručni tim i tragali za rešenjem, tražili i dobili pomoć od države u pronalaženju kompanije koja ima tehnološke kapacitete da našu vodu učini adekvatnom za upotrebu”, izjavio je gradonačelnik  Zrenjanin i naveo da je vrednost investicije 18 miliona evra.

On je ponovio da je garant ovog projekta Vlada Republike Srbije, a da je lokalna vlast uložila maksimum opreza i rizike za grad i građane smanjila na najmanji mogući nivo.

„Očekujem da u prvom kvartalu 2024. godine nijedan stanovnik grada Zrenjanina neće morati da troši novac na kupovinu flaširane vode”,poručio je svojim sugrađanima zrenjaninski gradonačelnik.

Reagovanja u Zrenjaninu

Odluku lokalne vlasti u Skupštini Zrenjanina da posao prečišćavanja vode poveri firmi Panonija vode dana sus glasno kritikovali odbornici LSV i Nove DSS, dok je Udruženje „Građanski preokret“ ocenilo da je na delu nastavak „ujdurme“ zbog koje će, kako kažu,  u sistem gradskog vodosnabdevanja ponovo  biti uključena “fabrika vode” koja je 2015. godine ugovorena protivzakonito, koja se umesto osam meseci, kako je tada najavljeno, gradila dve godine, koja je ugovorena kao privatna investicija a za nju su potrošene desetine miliona iz budžeta, koja nikada nije postigla propisani kvalitet pijaće vode, koja je bankrotirala i eksplodirala.

„Nastavak ujdurme zvane “fabrika vode” je moguć jer tužilaštvo, policija i sudovi nisu radili svoj posao ni po službenoj dužnosti ni po postojećim krivičnim prijavama pa su kriminalci, umesto na robiji, i dalje na mestima odlučivanja“, ocenili su, još, iz Građanskog preokreta.

Više vesti iz ovog grada čitajte na sledećem linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari