Zrenjanin: O bistama znamenitih ljudi nema ko da brine 1Foto Nadica Jakovljev/Danas

Već 15 godina bista narodnog heroja Sonje Marinković koja se nalaze u dvorištu koje dele osnovna škola „Vuk Karadžić“ i srednja „Nikola Tesla“ nema glavu.

Glavu nema ni Branko Radičević a bista bez glave uništena grafitima tako bezglava stoji u Plankovoj bašti, parku u centru Zrenjanina.

Ni mnogi drugi spomenici posvećeni znamenitim ljudima u Zrenjaninu nisu u boljem stanju.

Ni stanje u kom je bista Jovana Jovanovića Zmaja, koja se takođe nalazi u  Plankovoj bašti nije za diku a bista Žarka Turinskog u dvorištu u kom se nalazi i bista Sonje Marinković, prekrečena je da se ne vide grafiti i žvrljotine ali se zato tek lupom može pročitati kome je posvećena.

 

Zrenjanin ne zna tačno koliko bisti i spomeničkih obeležja ima, iako je popis obećan još pre nekoliko godina. Tada je trebalo da ga uradi Direkcija za izgradnju i uređenje grada, koja je i sama nestala kao javno preduzeće. Popis je trebalo da pokaže koliko spomeničkih zdanja ima na teritoriji grada a onda i da pomogne da se dodeli nadležnost za njihovo održavanje.

U Zavodu za zaštitu spomenika kažu da za biste nisu nadležni. Spomenik ili bista moraju biti stariji od pola veka, da bi došli u nadležnost Zavoda.

Poslednjih godina Zavod vodi računa o ratnim memorijalima i nekoliko ih je osveženo i uređeno, ali biste narodnih heroja Sonje Marinković i Žarka Turinskog očigledno nisu na spisku.

Posle pritiska javnosti, o Aleji velikana u Karađorđevom parku vodi se više računa, pa biste imaju glave i čiste se od kreativnih rukopisa dežurnih vandala.

Glave Sonje Marinković i Branka Radičevića ukradene su marta 2007. godine.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari