Zrenjanin: Predložena nova imena za jednu gradsku i jednu seosku ulicu 1foto Nadica Jakovljev/Danas

Ako budu usvojeni predlozi Komisije za nazive ulica i trgova, jedna ulica u Stajićevu i jedna u Zrenjaninu dobiće nova imena.

Komisija je predložila da Sremska ulica u Stajićevu dobije naziv ulica Slaviše Kepića. U obrazloženju predloga piše da je Slaviša Kepić bio meštanin Stajićeva a da je poginuo 3. maja na Kosmetu, u toku NATO bombardovanja. Predlog je podržao Savet MZ Stajićevo na osnovu inicijative roditelja tragičnog preminulog heroja.

Novootvorena ulica na lokalitetu „Uroš Predić“ u Zrenjaninu trebalo bi da se zove Vasa Pomorišac.

Vasa Pomorišac, srpski slikar i profesor na Akademiji primenjenih umetnosti u Beogradu, rođen je u Jaši Tomiću 1893. a umro u Beogradu 1961. godine. Pomorišac je izlagao na izložbama širom sveta a prvi je naš slikar koji je slikao na staklu, deo je obrazloženja Komsije uz predlog nova ulica u Zrenjaninu ponese ime Pomorišca.

Ove godine Komisija je predložila promene naziva za još nekoliko ulica u gradu a javnost na takve najave u većini reaguje burno, pre svega zbog toga što kada se promeni ime ulice, potrebno je menjati i sva lična dokumenta.

Poseban problem je što promene na papiru ne prate i promene u stvarnosti. Iako se već godinama najavljuje zamena starih tabli sa nazivima ulica i kućnim brojevima, to se još nije dogodilo. U mnogim ulicama i na mnogim kućama i dalje stoje table sa starim imenima ulica iako su imena nekih od njih promenjena i pre više od jedne decenije.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari