Zrenjanin slavi Dan oslobođenja u Drugom svetskom ratu 1Foto: N. Jakovljev/Danas

Na današnji dan pre 78 godina Zrenjanin je, združenim snagama Jugoslovenske narodne armije i Crvene armije oslobođen od nemačkih okupatora. Pre 76 godina grad na Begeju dobio je ime Zrenjanin.

Na svečanoj sednici Gradskog narodnog odbora tadašnjeg Petrovgrada, 2. oktobra 1946. godine odlučeno je da, povodom dvogodišnjice oslobođenja grada od nacističke nemačke okupacije u Drugom svetskom ratu, grad na Begeju dobije ime po narodnom heroju Žarku Zrenjaninu, članu Centralnog komiteta Komunističke partije Jugoslavije, političkom sekretaru Pokrajinskog komiteta KPJ za Vojvodinu i organizatoru ustanka u Vojvodini.

Decenijama je 2. oktobar mnogobrojnim manifestacijama obeležavan i proslavljan kao Dan grada.

Danas se 2. oktobar obeležava kao Dan oslobođenja grada Zrenjanina u Drugom svetskom ratu i kao jedan od tri praznika grada.

Praznici grada su i 17. novembar, Dan oslobođenja grada Zrenjanina u Prvom svetskom ratu i 28. avgust, dan Uspenja presvete Bogorodice, Velika gospojina, Dan grba grada Zrenjanina.

Zrenjanin će svoj praznik danas obeležiti polumaratonom.

Zvanično će ga obeležiti u ponedeljak, 3. oktobra za kad je najavljeno polaganje venaca na spomenike u gradu posvećene oslobođenju u Drugom svetskom ratu.
U holu Narodnog muzeja postavljena je izložba pod nazivom „Oslobođenje Petrovgrada u Drugom svetskom ratu, 2.oktobar 1944. godine“. Izložbu čine deset panoa. Na osam su prikazane fotografije ulaska Crvene armije, oslobođenja grada, kao i opštenarodnog slavlja. Jedan pano posvećen je X Vojvođanskoj brigadi, a jedan raznim događajima iz 1945. i1946. godine.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari