Zrenjaninac Mihajlo Čupić bio je učesnik prve školske olimpijade Vojvodine pre 40 godina 1Foto: M.P./Danas

Profesor fizičkog u penziji Mihajlo Čupić posebno je emotivan ovog vikenda jer se u Zrenjaninu održava 9. Sportska olimpijada školske omladine Vojvodine.

On se dobro seća SOŠOV-a jer je i sam, kao učenik osnovac, učestvovao u njenom prvom održavanju 1970. godine u Novom Sadu.

Bilo je to pre više od 40 godina, priseća se u razgovoru za Danas Zrenjaninac kome je sport obeležio život.

„Sećam se, bio sam osmi razred, išao sam u osnovnu školu „Nikola Tesla“. Učestvovao sam u dve takmičarske discipline, u gimnastici koja se održavala u Kamenici i u atletici. Trčao sam trku na 60 metara i štafetu. Bili smo smešteni u Brankovom kolu, divan doživljaj koji i dan danas pamtim“, priča Mihajlo Čupić.

 

Dodaje da nije osvojio medalju na tom takmičenju jer se povredio ali je škola osvojila nagrade u stonom tenisu i atletici, i svi su bili ponosni.

„Kad sam čuo da se u Zrenjaninu održava školska olimpijada, oduševio sam se. Toliko me prijatne emocije vezuju za tu manifestaciju, baš sam se obradovao. Zrenjanin je oduvek bio sportski grad, toliko je olimpijaca i vrhunskih sportista dao“, kaže Čupić, čija je ćerka takođe profesor fizičkog.

Što se tiče sportskog obrazovanja, priča profesor Čupić, ima jedan zanimlji detalj a to je da su Zrenjaninci i na DIF-u u Novom Sadu imali veliku prolaznost.

„To je takođe fenomen, Zrejanin je uvek procentualno imao najviše kandidata i položenih prijemnih ispita od svih studemata“, priča Čupić, koji je svojevremeno bio student prodekan na tom fakultetu.

Šta je to SOŠOV

Sportska olimpijada školske omladine Vojvodine pokrenuta je 1969. godine a prva sportska manifestacija održana je 1970. godine u Novom Sadu. Nakon toga održane su olimpijade u Zrenjaninu, dva puta, 1974. i 1986.godine, pa u Subotici 1978., još jednom u Novom Sadu 1982.i Somboru 1989. godine.

Tradicija je obnovljena 2014. godine, kada je domaćin 7. SOŠOV bio ponovo Sombor. Prethodna olimpijada održana je 2018. godine, a po treći put domaćin je bio Novi Sad.

Sada je na red došao Zrenjanin, gde se od 19. do 22. maja doržavaju takmičenja u 14 disciplina.

Takmičenja se održavaju u atletici, plivanju, gimnastici, odbojci, košarci, fudbalu, rukometu, stonom tenisu, streljaštvu, džudou, karateu, ritmičkoj gimnastici, basket i šahu.

Svih sedam vojvođanskih okruga imaju na SOŠOV po jednog predstavnika u svim disciplinama, u muškoj i ženskoj konkurenciji, dok je okrugu domaćina, omogućeno da ima po dva predstavnika.

Nakon današnjih utakmica i takmičenja, priznanja će učesnicima biti ururčena u 14 časova.

Najveću sportsku manifestaciju učenika u Vojvodini organizuju je Pokrajinski sekretarijat za sport i omladinu i Savez za školski sport Vojvodine.

Više vesti iz ovog grada čitajte na sledećem linku.

.

.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari