Zrenjaninci očajni zbog slabog pritiska vode 1Zrenjanin Foto: M. Pudar

Proteklog vikenda u Zrenjaninu je ponovo zabeležen slab pritisak vode u mreži zbog čega se javno oglašavaju nezadovoljni građani.

To je samo jedan u nizu problema sa vodosnabdevanjem, jer prekidi u radu, nedostatak vode u mreži i zaprljana voda nakon popravki poslednjih meseci gotovo su redovna pojava. JKP „Vodovod“ 26. juna obavestilo je potrošače da se nakon problema izazvanih elektro kvarovima na novom postrojenju za prečišćavanje vode, grad ponovo snabdeva iz ovog pogona. Ipak, pritisak u mreži i dalje je slab. Na višim spratovima zgrada proteklih dana vode nije bilo po ceo dan, u mnogim delovima grada čak ni noću.

-Zrenjanin je ceo vikend bez pritiska vode. Niko se ne oglašava, ne dobijamo informacije. Molim vas, pomozite nam! Društvene mreže su pune komentara, ali to je sve. Ljudi su nemoćni – navodi u pisanoj izjavi za Danas Zrenjaninka Milana Tamaši.

U Zrenjaninskom socijalnom forumu kažu da otkako je počela izgradnja „fabrike vode“ javljali su se neprestano različiti problemi, pa je njen rad u više navrata prekidan. Do prekida vodosnabdevanja dolazilo je i dok je pandemija virusa kovid-19 bila u punom jeku. Čak i neposredno uoči izbora ceo grad je satima bio bez vode dva dana.

-Zrenjaninci vrlo dobro znaju kakva im je voda i da ih gradski čelnici već godinama besomučno lažu. To ipak nije dovelo do nezadovoljstva stanovništva iako je više orgnaizacija protekilih godina nastojalo da mobiliše uspavane građane. Ključni problem u našem društvu je nespremnost građana da se politički angažuju čak i kada se radi o najznačajnijim životnim pitanjima. Kada je reč o Zrenjaninu, svi znaju kakva je voda i da se iz kafilerijie širi nesnosan smarad i gotovo niko ne preduzima ništa – kaže aktivista Miroslav Samardžić.

O problemu vodosnabdevanja u Zrenjaninu i građanskom aktivizmu biće više reči na tribini Građanskog preokreta, koja se u okviru inicijative „Zajedno do vode“ održava u utorak, 30. juna u 20 časova u MZ Bagljaš.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari