Zrenjaninci se spremaju da mere zagađenje vazduha, u jednom delu grada i uticaj Linglonga na zagađenje 1Foto: M.P./Danas

Ministarstva zaštite životne sredine dalo je saglasnost na Program monitoringa kvaliteta vazduha na teritoriji Zrenjanina, koji treba da se sprovede tokom ove i naredne godine na šest lokacija od kojih će jedna meriti uticaj Linglonga.

Iako kineska fabrika guma nije završena, Gradsko veće Zrenjanina usvojilo je doneti program koji određuje broj i raspored mernih mesta, obim, vrstu i učestalost merenja nivoa zagađujućih materija u vazduhu.

U dokumentu koji je usvojilo Gradsko veće, navodi se da će merenja kvaliteta vazduha, obradu i analizu podataka, kao i proveru validnosti rezultata obavljati ovlašćena stručna laboratorija, koja će biti odabrana nakon sprovedenog postupka javne nabavke.

Ona će svoje izveštaje o merenjima dostavljati Odseku za zaštitu i unapređivanje životne sredine Odeljenja za privredu Gradske uprave Zrenjanin.

Predviđeno je da se monitoring kvaliteta vazduha obavlja na šest lokacija, među kojima su Bulevar Veljka Vlahovića, Trg Dositeja Obradovića , Gerontološki centar Zrenjanin i Sportsko-rekreativni centar „Partizan“, u Beogradskoj ulici, u Mesnoj zajednici Mužlja i u Elemiru.

Na mernim mestima u Bulevaru Veljka Vlahovića i kod Gerontološkog centra sprovodiće se merenja zagađujućih materija usled uticaja saobraćaja.

Trg Dositeja Obradovića je izabran kao osnovna urbana lokacija, kod Sportsko-rekreativnog centra „Partizan“ biće merene zagađujuće materije usled uticaja saobraćaja, ali i rada pogona kineske kompanije „Linglong“, koji se nalaze nedaleko od ovog mernog mesta.

Zbog saobraćaja i rada „Linglonga“ biće obavljan monitoring kvaliteta vazduha i u Mesnoj zajednici Mužlja, a u Elemiru zbog rada Fabrike sintetičkog kaučuka i Pogona za pripremu i tansport nafte i gasa.

Na svim ovim mestima sprovodiće se i namensko merenje koncentracije čađi, usled uticaja grejne sezone, tokom koje će i trajati merenja.

Više vesti iz ovog grada čitajte na sledećem linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari