Zrenjaninska akcija: Priča o vodi zbog izbora a ne zbog Zrenjaninaca 1Foto: M. P.

Voda pripada građanima, ne investitoru, poručili su danas u svom reagovanju aktivisti Zrenjaninske akcije povodom izjave premijerke Ane Brnabić da se pregovara sa potencijalnim kupcem fabrike vode u Zrenjaninu.

Umesto da ukine sporne izmene Zakona o komunalnim delatnostima iz 2018. godine, premijerka traži novog privatnog partnera da nastavi našu agoniju, poručuju Zrenjaninaci i kažu da su zato pokrenuli online peticiju u kojoj traže izmenu spornog zakona.

Aktivisti udruženja Zrenjaninska akcija sumnjaju da se o vodi priča zbog izbora a ne zbog Zrenjaninaca. Oni navode da su Zrenjaninci, sudeći prema izjavi premijerke Ane Brnabić, građani drugog reda i nju ne zanima kolika će cena vode biti i kako će se novi privatnik ponašati.

Ona sama kaže da je privatni investitor kršio zakon, a sledeći bi trebalo da to ne čini kako bi država izbegla nova ulaganja u zrenjaninsku fabriku vode.

“Da li to znači da država ne želi da potroši naš novac na nas, nego će to da uradi stranac, privatnik, koji će uz cenu vode da svoje ulaganje vrati, a u budućnosti godinama ostvaruje profit prodajući nam naše javno dobro”, pitaju aktivisti Zrak-a.

Kako kažu, u premijerkinoj  kontradiktornoj izjavi ne vide da se na prvom mestu vodi računa o javnom zdravlju građana i građanki Zrenjanina. Poručuju da stoje na stanovištu da je javno-privatno partnerstvo u komunalnim delatnostima, posebno u oblasti vodosnabdevanja, neprihvatljivo i insistiraju da grad otkupi fabriku vode.

Kažu još da država treba da investira, između ostalog, i novac građana u zamenu vodovodnih cevi i pitaju, kako je moguće da u ovoj državi niko ne zna koliko košta investicija u jednu fabriku vode. Navode da su od gradonačelnika Zrenjanina tražili informaciju o tome ko čini njegov tim koji radi na problemu vode ali da nisu dobili odgovor.

Ipak, kako kažu, znaju ko su članovi Stručne komisije za procenu vodosnabdevanja grada Zrenjanina i jasno im je da kabinet gradonačelnika Zrenjanina ima kontakt sa domaćim stručnjacima koji mogu da izračunaju koliko košta da fabrika proradi i nastavi da isporučuje zdravu vodu. Fabriku vode nazivaju skalamerijom i kažu da ne postoji ni jedan investitor koji će da ispravi ono što je na lošim temeljima građeno, a to je ta fabrika.

Kako zaključuju u svom reagovanju, sve to je zamajavanje građana, odnosno još jedna moguća pljačka. Ni premijerki, ni privatnim investitorima nije stalo do građana Zrenjanina, nego samo do prebacivanja problema na nekog drugog i ostvarivanja profita, navode u svom reagovanju aktvisti Zrenjaninske akcije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari