Lazović o propalom dijalogu vlasti i opozicije: Ne samo da nisu prihvatili spajanje beogradskih i lokalnih izbora nego i... 1foto: R. Z./ATAImages

Predstavnici vlasti ne samo da nisu prihvatili spajanje beogradskih i lokalnih izbora nego se iz materijala koji su poslali uoči sastanka može zaključiti da nemaju nameru da ispunjavaju predloge ODIHR uopšte – kaže za Danas Radomir Lazović, kopredsednik Zeleno-levog fronta, učesnik dijaloga vlasti i opozicije o izbornim uslovima.

Kako kaže, „da bi izbori bili fer, neophodna je primena ODIHR preporuka koje rešavaju ključne probleme kao što su 1) pritisci na birače, zloupotreba javnih resursa i funkcija, katastrofalno izveštavanje medija, i ono što je obeležilo prethodni izborni proces, a to je ogromno manipulisanje biračkim spiskom i migracije birača“.

– Opozicija je više puta tražila da se počnu pregovori, ali vlast je odlučila da se razgovara dva dana pred raspisivanje izbora. Pod pritiskom rokova, odnosno zbog toga što su izbori za Skupštinu grada Beograda najavljeni za 2. jun, opozicija je kompromisno pripremila tri ključna osnovna, minimalna zahteva, kako bismo na ovim izborima mogli uopšte da govorimo o nekom napretku u izbornim uslovima. Kao odgovor dobili smo skandalozan plan vladajuće partije šta su spremni da ispune od ODIHR preporuka iz koga se zapravo vidi da u ključnim delovima ništa nisu spremni da ispune, a ono što možda i jesu, ne može biti sprovedeno pre ovih izbora – ističe Radomir Lazović.

Komisija koju kažu da prihvataju, dodaje, u stvari je prema njihovom planu ograničena i ne može uraditi reviziju biračkog spiska.

– Što se tiče medija, u planu stoji da će smena REM-a biti moguća tek u novembru. Možda najskandalozniji deo plana je kod preporuka o pritiscima na birače, kao i o preporukama o zloupotrebi javnih resursa, jer nisu spremni da urade ama baš ništa. Ta polja u planu su prazna iako ODIHR godinama ukazuje da se ništa na ovom polju ne dešava – objašnjava naš sagovornik.

Drugi sastanak predstavnika koalicija Srbija protiv nasilja i NADA zajedno sa predsednicom parlamenta Anom Brnabić i predstavnika vladajuće koalicije počeo je danas u Narodnoj skupštini u devet časova. Posle sat i po opozicionari su saopštili da je dijalog propao.

Opozicija je pre dva dana predstavila svoja tri zahteva, koji podrazumevaju forimranje komisije koju će činiti predstavnici vlasti, opozicije i civilnog društva, koja bi uradila reviziju biračkog spiska, potom da javni servisi počnu profesionalno i odgovorno da izveštavaju, tako da svi učesnici izbora mogu da imaju adekvatnu zastupljenost i treći da svi lokalni izbori koji treba da se održe ove godine budu u istom danu.

Predsednica skupštine Ana Brnabić je kazala da je SNS u načelu saglasan sa prva dva zahteva, a da je sporan treći.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari