Zrenjaninska gimnazija i ove godine dočekuje goste iz Nemačke 1privatna arhiva

Da filozofija nije bauk i da zahvaljujući filozofiranju mladi mogu da upoznaju svoje vršnjake i da steknu prijatelje u drugoj državi, dokaz je projekat “Minerva”, koji traje čitavu deceniju.

Projekat “Minerva” ove godine obeležava deset godina uspešnog trajanja, a pokrenuli su ga profesori Frank Beker iz gradske gimnazije u nemačkom gradu Hercogenratu i Aleksandra Maksić, profesorka filozofije u Zrenjaninskoj gimnaziji.

“Ideja kolege Bekera i moja bila je da povežemo učenike iz naše dve škole različitim filozofskim temama. Dogovorili smo se o novoj vrsti pedagoškog rada u filozofiji. Reč je o filozofskoj razmeni, koja za razliku od interkulturalnih razmena ima i filozofsku osnovu dijaloške komunikacije kao temelj svake radionice. Aktivno slušanje, diskusije koje se ne mogu unapred pripremiti, misaona kreativnost i poštovanje sagovornika u slučaju različitog mišljenja su redovni modeli pedagoškog rada”, kaže profesorka Aleksandra Maksić.

U Zrenjaninskoj gimnaziji već se uveliko pripremaju za goste iz Nemačke. Đaci iz Hercogenrata stižu 24. septembra.

Svake godine se prijavi mnogo gimnazijalaca koji žele da budu domaćini svojim drugovima iz Nemačke.

Oni su sa budućim gostima iz Nemačke već u kontaktu, a društvene mreže im pomažu da svakodnevno komuniciraju.

Tema ovogodišnjeg susreta je identitet i nasilje. Filozofiraće se na ovu temu u Beogradu i Zrenjaninu.

U Beogradu je planirana poseta Muzeju Nikole Tesle, u Novom Sadu galeriji Matice srpske, a u Zrenjaninu Narodnom muzeju.

U novembru će Zrenjaninci i Beograđani u Nemačku. Učenici će biti smešteni u porodicama a organizovaće se radionice i ekskurzije do Kelna, Bona i Berlina.

Ove godine u projektu će učestvovati i Deveta beogradska gimnazije i profesorka filozofije Snežana Polugić, a u Nemačkoj gimnazija Ahen sa profesorom Maksom  Nisenom.

Do sada je u projektu “Minerva” učestvovalo više od 200 učenika i 20 profesora.

Jedna od učesnica projekta “Minerva” i to čak dva puta bila je Natalija Kostić. Natalija je danas studentkinja hemije, ali “Minerva” joj je i danas u vrlo lepom sećanju.

“Prijavila sam se za projekat u prvom razredu gimnazije. Više su me i tada inetersovale prirodne nauke, ali filozofija je povezana sa svim naukama. Srednju školu možda i najviše pamtim po ovom projektu. Zaista su mi horizonti postali širi, upoznala sam mnogo drugarica i drugova, sa nekima sam i danas u kontaktu. Radionice su zanimljive a ono što smo radili van učionica možda još više. Bila sam i gost i domaćin drugovima iz Nemačke i danas mislim da je uključivanje u “Minervu” bila jako pametna odluka i poručila bih današnjim đacima, kad vas zovu na ovako nešto lepo i zanimljivo, ne propuštajte” kaže Natalija.

Projekat “Minerva” tako je pažljivo osmišljen da ga je nemačka obrazovna fondacija PAD nagradila kao najbolje ostvarenje u 2013. godini.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari