Zrenjaninska studentkinja Marina Kesić pravi predmete od epoksi smole 1Foto: M.P./Danas

U dizajnu, arhitekturi i građevinarstvu eposki smola ima višegodipnju primenu a poslednjih godina sve je popularnija je pravljenje dekoracija i nakita.

Zrenjaninka Marina Kesić, koja studira u Novom Sadu, počela je da pravi dekorativne predmete od epoksi smole i prvi put ih javno izložila prošle nedelje na Noćnom bazaru u svom rodnom gradu.

Bazar je imao za cilj da prestavi rukotvorine, a među tradicionalnim proizvodima kakvi su drveni predmeti, sveće, prehrambeni proizvodi i grnčarija, našle su se i Marinine „staklarije“.

„Ovo je prvi put da smo na jednom ovakvom događaju i da smo izneli moje proizvode na tezgu. Dobar je prijem“, kaže Marina, koja je do sada svoje proizvode prodavala preko svog Instagram naloga epo_mari, a pomagala joj je i majka izlažući njene radove u svojoj optičarskoj radnji.

„Sa epoksi smolom sam počela da radim jer jako dobar materijal i slabo uništiv, ima karakteristike stakla ali za razliku od njega ne može da s epolomi, izgrebe i dugotrajan je. Vrlo lepo izgleda i svima se sviđa. Ja sam do sada pravila manje predmete a cilj mi je da počnem da pravim stolove, satove a krajnja instanca su podovi. Epoksi smola je jako popularna u svetu a kod nas tek nekako stiže“, priča Marina.

Za nabavku materijala ona se snalazi a najteže dolazi do pigmenata, koji daju poseban efekat smoli.

„Teško mi je nabavim pigmente i tonere jer to je jako važno da se stave boje, i da imaš paletu boja. Ima posla kod pravljenja proizvoda od smole, da se izlije, osuši, isturpija, izglanca, oboji. Ljudima se sviđa kako to izgleda što napravim i kupuju. Evo ovo su podmetači za čaše i oni zaista dobro idu“, kaže mlada Zrenjaninka Marina Kesić.

Epoksidna ili tečna smola za izlivanje se koristi kao lepak zbog svoje velike sile prijanjanja. Koristi se i kao podni premaz zbog svoje visoke otpornosti na hemikalije i habanje.

Sve je popularnija njena primena za izradu dekorativnih predmeta kao što je nakit, ali i nameštaj – epoksidni stolovi, suveniri, stikeri. U građevinskoj industriji epoksi smola koristi se kao strukturalni ojačivač i punilo, u brodarstvu kao zaštitni premazi a isto je prisutna kod lakova i boja.

Više vesti iz ovog grada čitajte na sledećem linku.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari