Zrenjaninski aktivisti u Ečki delili bilten "Kineska udica" zbog Linglonga 1Foto: Građanski preokret

U okolini sela Ečka, kod Zrenjanina, brojna su mesta za pecaroše, a tu je i gradilište kineske fabrike guma Linglong, zbog čega su zrenjaninski aktivisti meštanima delili svoj bilten pod simboličnim nazivom „Kineska udica“.

Ko tu koga peca, da li je kineski investitor ulov ili udica, tek pitanja je mnogo. Kako kažu aktivisti Građanskog preokreta, oni su juče posetili selo Ečka nadomak Zrenjanina i razgovarali sa meštanima o fabrici autoguma Linglong koja se gradi u njihovoj neposrednoj blizini, kao i planovima te kompanije da u selu izgradi kompleks zgrada za stanovanje svojih radnika.

Aktivisti su delili svoj bilten „Kineska udica“ u kojem su sumirane poruke, s tribina održanih u Zrenjaninu tokom prethodna dva meseca na kojima su ekonomisti, sociolozi, biolozi, pravnici i politikolozi govorili o kineskom uticaju u Srbiji.

Prema rečima Ljubomira Popovića, člana glavnog odbora Građanskog preokreta, želja aktivista je da potpuna i istinita informacija o uticaju i posledicama dolaska Linglonga stigne do što većeg broja ljudi, a to znači i do onih koji ne koriste internet, a fizički nisu bili u mogućnosti da prisustvuju tribinama.

Stanovnici Ečke uglavnom nisu bili raspoloženi da javno iskazuju svoje stavove o izgradnji gigantske fabrike autoguma i planu da u njihovom selu stanuju radnici Linglonga, potvrđuju u Građanskom preokretu.

Kažu, u neformalnim razgovorima su pokazali zabrinutost za svoje zdravlje, ali i međunacionalne odnose, koji će biti poremećeni naseljavanjem više stotina radnika iz Azije.

Više vetsi iz ovog grada čitajte na sledećem linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari