Zrenjaninski profesori izašli na trg i poručili da očekuju zaustavljanje nasilja 1Foto: M.P. / Danas

Zrenjaninski profesori izašli su u većem broju u podne na gradski trg, da pruže podršku koleginici u Trsteniku i nezadovoljstvo narastajućim nasiljem u školama.

Protestni skup „Stop nasilju u školama“ okupio je zaposlene u osnovnim i srednjim školama, a profesorka Gordana Micić, koja se obratila okupljenima, ocenila je da je moglo biti više kolega.

„Branimo jedino što nam je ostalo, čast svakoga od nas, kao pojedinaca i kao profesije. Povod okupljanja je poslednji slučaj nasilja prema našoj koleginici, a stvarni razlog, uzrok i posledice su mnogo veće i ne osećamo ih samo mi, nego čitavo društvo. Ovo je način da skrenemo pažnju, a rekla bih da je osnivanje radne grupe koja rešava neke od naših problema zakonskim putem samo iznuđeno rešenje. Važno je da vidimo epilog i primenu svega što treba da reši nasilje u školama“, rekla je Gordana Micić.

Potpredsednik USPRS-a Zvonimir Jović iz Zrenjanina istakao je da je štrajkački zahtev da se prosvetnim radnicima dodeli status službenih lica.

„Nasilje je odavno prisutno u školama. Zato smatramo da nastavnici moraju biti zaštićeni statusom službenih lica. Taj status donosi veću zaštitu zaposlenih po školama od napada bilo dece, bilo roditelja i staratelja“, rekao je Zvonimir Jović.

Na pitanje šta se dešava u školama i zašto su došle na ovaj protest, profesorke Ana Stanar i Nataša Stojkov objasnile su da ni profesorima ni đacima nije lako i da očekuju da se nađe rešenje za povećano nasilje.

„Nasilje nije samo u školama, nego svuda oko nas, mora nešto da se preduzme. Mi smo ovde jer smo u direktnom kontaktu sa decom i vidimo šta se dešava. Kod nasilja nema pravila, sve može da bude povod i svi možemo da budemo žrtve“, kaže Ana Stanar,

Njena koleginica dodaje da se razgovaralo o mogućim predlozima kako da se problem nasilja reši.

„Puno prava je dato roditeljima i deci, a ako se konkretno učini neko loše delo stava smo da ne ostane samo na ukoru i smanjenju ocene, već da se ozbiljnije kazne počinioci“, kaže Nartaša Stojkov.

Protest je organizovala Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije, koja je prethodnih dana donela odluku da svi zaposleni, članovi tog sindikata, obustave rad u školama u četvrtak, 1. decembra.

Odluku o jednodnevnoj obustavi rada u znak podrške kolegama koji su bili žrtve nasilja na radnom mestu doneo je i Nezavisni sindikat prosvetnih radnika Vojvodine.

Više vesti iz ovog grada čitajte na sledećem linku.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari