Žujović: Sa lisicama na rukama, kao najgoreg kriminalca, priveli su me u stanicu 1

Đorđo Žujović, funkcioner Socijaldemokratske partije Srbije, priveden je juče u popodnevnim časovima, u policijsku stanicu u Majke Jevrosime, u Beogradu, sa lisicama na rukama, zbog incidenta na štandu fondacije “Kapetan Dragan”, gde su se prikupljali potpisi za oslobađanje Zvezdana Jovanovića iz zatvora, osuđenog na 40 godina robije zbog atentata na premijera Zorana Đinđića, 12. marta, 2003. godine.

Kako je za Danas rekao Žujović, juče je u centru Beograda prišao štandu sa oznakama fondacije osuđenog ratnog zločinca Dragana Vasiljkovića i slikom Zvezdana Jovanovića, označenog kao ratnog heroja da bi se suprostavio i izrazio protest protiv peticije za oslobađanje ubice Đinđića iz zatvora.

Podsetimo, osim što je ubica premijera Zorana Đinđića, Zvezdan Jovanović je tokom rata na prostoru bivše Jugoslavije bio pripadnik dobrovoljačke jedinice Željka Ražnjatovića Arkana i paravojne formacije Crvene beretke, koji su devedesetih godina počinili gnusne ratne zločine i genocid.

– Bili su na štandu iz fondacije Kapetan Dragan, ali je jasno da to zapravo nisu oni, nego pripadnici Levijatana, što sam video po oznakama i tetovažama. Pokušao sam da im prvo objasnim da u ovom gradu nema mesta i da ne mogu da se promovišu zločinci i osuđene ubice i rekao im da ću ih sprečiti da drže štand dalje. Onda je krenulo manifestovanje agresije, uvrede, i sve kreće da ide ka fizičkom incidentu. Pošto ja nisam hteo da se povučem, jedan od njih je rekao da pošto je to tako, sada će oni zvati inspektora policije sa kojim su u kontaktu. Posle nekoliko minuta stigla su dva inspektora, malo posle i treći. Krenulo je legitimisanje, prvo moje, pa onda i njihovo. Sve je tu trajalo oko 20 minuta, pola sata. Ovi inspektori su se uzvrpoljili, telefonirali i na kraju rekli da sada moraju da me privedu – kaže Dorđo Žujović.

Žujović: Sa lisicama na rukama, kao najgoreg kriminalca, priveli su me u stanicu 2
Foto: BETAPHOTO/ LUKA FILIPOVIĆ

Sagovornik Danasa kaže da su mu kao najvećem kriminalcu stavili lisice i sproveli kroz Knez Mihailovu.

– Tu smo onda čekali još pola sata patrolu da dođu, oni, ja i još nekoliko uniformisanih policajaca koji su u međuvremenu došli. Odveli su me u stanicu u Majke Jevrosime, isključili telefon i tamo držali skoro dva sata. Nisu znali šta dalje da rade, sačinili su službenu belešku koju treba da potpišemo oni i ja, što sam ja odbio. Posle proteka tih dva sata, pušten sam uz objašnjenje da ću dobiti prijavu za ovo i da se sam objašnjavam na sudu, uz napomenu da za lisice koje su upotrebljene mogu da se žalim u gradskoj policiji u 29.novembra. Rekao sam im, taj štand ne sme i neće stajati na tom mestu, a kojim putem će biti konačno uklonjen, videćemo – kaže Žujović.

Fondacija „Kapetan Dragan“ više od mesec dana unazad najavljivala je da će uskoro pokrenuti akciju prikupljanja potpisa za oslobađanje Zvezdana Jovanovića iz zatvora.

Istovremeno, uz takve najave, odštampali su i sada dele majice sa likom ubice, uz isticanje sopstvenog viđenja – da je reč o ratnom heroju.

Žujović: Sa lisicama na rukama, kao najgoreg kriminalca, priveli su me u stanicu 3
Foto: EPA/ SASA STANKOVIC

Akcija je krenula tokom proteklog vikenda a štand u Knez Mihailovoj, pored Ruskog cara, obezbeđivalo je nekoliko muškaraca obučenih u crno.

Policija je nedaleko od njih bila sve vreme prisutna kako bi se, pretpostavka je,  izbegli eventualni sukobi sa građanima.

Jedini političar, osim Žujovića, koji je do sada izašao na ulicu da protestuje protiv ovakvog čina je Zoran Živković, koji je nakon ubistva Đinđića 2003. godine preuzeo premijersku funkciju.

Prema njegovim tvrdnjama, ceo slučaj je zapravo u režiji Aleksandra Vučića, predsednika Srbije, a ne Dragana Vasiljkovića, imajući u vidu prisustvo policije i zaštitu države da se akcija prikupljanja potisa za oslobađanje Zvezdana Jovanovića odigra neometano.

S druge strane, poslanik Srpske napredne stranke Dragan Šormaz najavio je za Danas da će čim prikupi podatke o tome gde se sve odigrala ova akcija fondacije “Kapetan Dragan” podneti krivičnu prijavu nadležnim organima, ocenjujući je sramotnom, a Vasiljkovića zločincem.

Fondacija „Kapetana Dragana“, Haškog osuđenika zbog zločina koje je počinio u Hrvatskoj, prošle godine je registrovana sa sedištem u beogradskoj opštini Palilula, a od nedavno ima predstavništvo u Subotici. Fondacija se bavi prikupljanjem „pomoći utamničenim srpskim herojima“, u koje, Dragan Vasiljković svrstava i Zvezdana Jovanovića, ubicu Zorana Đinđića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari