Zukorlićeva stranka počela pripreme za izbore BNV 1Foto: Fonet

Lider Stranke pravde i pomirenja (SPP) i narodni poslanik Muamer Zukorlić je, minulog vikenda, na sednici skupštine ove stranke označio početak priprema za izbore za novi saziv Bošnjačkog nacionalnog veća (BNV).

– Ono što želim danas da saopštim je da ćemo, od danas, krenuti sa pripremama za izbore za Bošnjačko nacionalno veće. To veće je, nažalost, u prethodnom periodu bilo privatizovano i zloupotrebljeno. Mislim da je vreme da se to veće oslobodi od toga. To nimalo neće biti lako, jer znate da vlada oligarhija stranaka koje su se ujedinile, ali mi ćemo se boriti i učiniti sve što možemo, pa neka rezultat bude onako kako narod bude želeo. Od ovog trenutka krećemo u aktuelne pripreme za izbore BNV – rekao je Zukorlić i dodao da će izbori za nacionalne savete biti „krajem oktobra ili početkom novembra“ i da će taj datum „ubrzo boti određen“.

Sasvim sigurno je da će najozbiljniji pretendenti na osvajanje većine u novom sazivu BNV biti opcije koje predvode Zukorlić i aktuelni predsednik Nacionalnog saveta Bošnjaka Sulejman Ugljanin. NJihove liste „Za bošnjačko jedinstvo – dr Sulejman Ugljanin“ i „Za Bošnjake, Sandžak i muftiju“ čine aktuelni saziv BNV. Od 35 većnika, Ugljaninova lista ima 19, a Zukorlićeva 16. Zahvaljujući tom odnosu snaga, Ugljanin kraju privodi još jedan četvorogodišnji mandat na čelu BNV.

Pre četiri godine stavljena je tačka na dvojstvo u radu BNV. Tada su Bošnjaci bili jedina nacionalna manjina koja je imala dva nacionalna saveta, jedan je bio u tehničkom mandatu, a drugi država nije priznavala (Zukorlićevo BNV). Bez obzira na to, ni u ovom mandatu nije bilo mnogo sloge između većnika dve liste. Većnici sa Zukorlićeve liste optuživali su Ugljaninovu većinu za samovolju i privatizaciju rada BNV, osporavali aktivnosti i iznosili svoje podatke. S druge strane, uzvraćali su ocenama o opstrukciji i nastavljanju razbijanja bošnjačkog jedinstva.

Početak nove „utakmice“ najavljen je još pre nekoliko meseci uvlačenjem u priču ljudi iz dijaspore, koji se daleko od rodnog kraja bore za svoje sunarodnike. U zavisnosti kojem lideru su naklonjeni, onaj drugi je teško optužen zbog finansijskih malverzacija i nedovoljne internacionalizacije problema Bošnjaka i Sandžaka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari