Zvezdan Terzićfoto Antonio Ahel/ATAImages

U nepristrasnost sudskog postupka koji se vodio protiv generalnog direktora FK Crvena zvezda Zvezdana Terzića deo javnosti je od samog početka sumnjao. Ove sumnje dodatno je podgrejala činjenica da je postupak trajao duže od 12 godina što je dovelo do zastarevanja dve trećine optužnice, ali i neskriveno poverenje koje direktor Crvene zvezde uživa kod predsednika Republike.

Nakon prvostepene oslobađajuće presude, oni koji su sumnjali u nepristrasnost postupka, pronašli su dodatni argument u okolnosti da je Dragan Milošević, v. d. predsednika Višeg suda u Beogradu, istovremeno i predsednik Nadzornog odbora FK Crvena zvezda.

Međutim, pravno gledano, ova koincidencija nije problematična. Naime, Zakon o sudijama, iako nabraja poslove koji su nespojivi sa sudijskom funkcijom, istovremeno ostavlja i dovoljno veliku rupu u koju upadaju i funkcije u sportskim klubovima.

Ovo potvrđuje i ranija praksa Visokog saveta sudstva (VSS) koje je dozvoljavalo sudijama da budu u raznim odborima klubova, dok god se radi o neplaćenoj funkciji.

Omer Hadžiomerović, predsednik Etičkog odbora Visokog saveta sudstva, za Danas ističe da ne može da se govori o nepristrasnosti suda, već o nepristrasnosti postupajućeg sudije ili člana veća.

– U konkretnom slučaju, ova okolnost nije problematična iz ugla zakona ili etičkog kodeksa iz prostog razloga što predsednik suda nije ni na koji način učestvovao u samom postupku. Jedina okolnost u kojoj bi predsedik veća mogao da razmotri svoje izuzeće je u slučaju da jedna od strana zatraži izuzeće postupajućeg sudije, o čemu odlučuje predsednik suda, kaže Hadžiomerović.

Zakon o sudijama navodi da sudija ne može biti na funkciji u drugom državnom organu, javnoj službi ili javnim preduzećima. Istovremeno, zakon zabranjuje sudijama da budu članovi političkih partija ili politički deluju na drugi način, da se bave javnim ili privatnim pravnim poslom, niti da za naknadu pružaju pravne usluge i savete.

Najzad, zakon navodi i da su sa sudijskom funkcijom nespojivi poslovi koji su suprotni dostojanstvu, te narušavaju ugled i nezavisnost sudije. O tome koji su to poslovi, odlučuje Etički odbor VSS-a.

Kako ovu odredbu tumači VSS najbolje se vidi iz odluka o spojivosti i nespojivosti funkcija koje su doneli postupajući po podnetim zahtevima sudija.

Tako je ocenjeno da je spojivo da sudije bez naknade obavljaju funkcije članova Upravno odbora i Disciplinske komisije FK Crvena zvezda, ali je nespojivo sa zastupanjem Zvezde pred arbitražnim sudom Fudbalskog saveza Srbije.

Isto tako, sa sudijskom funkcijom spojivo je obavljati posao predsednika Komisije za vođenje postupka i donošenje rešenja po zahtevu za vraćanje zemljišta, posao člana Izvršnog odbora Udruženja pravnika u privredi Srbije, posao člana Upravnog odbora Udruženja pravnika u privredi Srbije, posao člana Upravnog odbora Nacionalnog udruženja medijatora Srbije, članstvo u Stručnom savetu Javnobeležničke komore Srbije…

S druge strane, sa funkcijom je nespojivo članstvo u Komisiji za rehabilitaciono obeštećenje, članstvo u Komisiji za utvrđivanje štete, vrste i visine naknade licima neosnovano lišenih slobode, članstvo u Komisiji koja sprovodi disciplinske postupke protiv izvršitelja…

Generalni direktor Zvezdan Terzić, nedavno je prvostepenom presudom Višeg suda u Beogradu oslobođen krivice da je malverzacijama prilikom transfera fudbalera Branislava Ivanovića zaradio 1,5 milion dinara. Sudski postupak protiv Terzića trajao je od 2011. godine, a u međuvremenu su zastarele dve od tri tačke optužnice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari