Vladimir Vuletić o presudi Zvezdanu Terziću: Slučaj zatvoren kad je izgovoreno - “Gospodaru, zapovedaj” 1foto Srđan Stevanović/Starsport

Iako je šira javnost duže od dvanaest godina čekala pravni epilog postupka protiv generalnog direktora FK Crvena zvezda, deluje da je malo ko bio iznenađen činjenicom da je Zvezdan Terzić prvostepenom presudom oslobođen optužbi.

Među onima koji su ovakav rasplet očekivali je i Vladimir Vuletić, profesor Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu i nekadašnji potpredsednik FK Partizan.

Kako ističe za Danas, ovaj slučaj je bio zatvoren onog trenutka kada je Terzić, na poziv Aleksandra Vučića da preuzme Crvenu zvezdu po sopstvenom priznanju izgovorio – “Gospodaru, zapovedaj”.

– Izreka kaže da je pravda spora, ali dostižna. Međutim, u ovom slučaju, pravda je po svemu sudeći, spora i nedostižna. Glavni pretresi su se u ovom postupku besumučno odlagali, a razlozi su varirali od toga da je Terzić polomio nogu, do toga da je promašio zgradu suda. Sve je kulminiralo ovom presudom, koja predstavlja strašno nasilje nad pravosuđem, ističe Vuletić.

On dodaje da je interesantan detalj da je vršilac funkcije predsednika Višeg suda u Beogradu, sudija Dragan Milošević, istovremeno i predsednik Nadzornog odbora FK Crvena zvezda.

Bivši sudija Vrhovnog suda Zoran Ivošević navodi da ne postoje formalne prepreke da predsednik suda istovremeno bude i predsednik Nadzornog odbora FKCZ. Kako ističe, i sam je godinama paralelno obavljao funkciju predsednika suda i predsednika Pravne komisije Crvene zvezde.

– Tu poziciju sam napustio baš u vreme kada je, zahvaljujući aktuelnom predsedniku Srbije, Zvezdan Terzić postavljen za direktora, kaže Ivošević, ocenjujući kao sramotu domaćeg pravosuđa činjenicu da je prvostepeni postupak protiv Terzića trajao dvanaest godina.

Slično mišljenje o dužini trajanja postupka ima i advokat Vladimir Vučinić, bivši predsednik Posebnog odeljenja Višeg suda u Beogradu.

– U krivičnom postupku ne bi smelo da prođe više od dve ili tri godine do pravosnažnosti presude. Sve preko toga je problematično, a duže od deset godina je neprimereno dugo, kaže Vučinić.

Uz ogradu da ne može da govori o odgovornosti sudija, imajući u vidu da ne poznaje pojedinosti predmeta, Vučinić naglašava da postoje objektivni razlozi zbog kojih neki slučaj može da se odvija usporenom dinamikom.

Podsetimo, Zvezdan Terzić je u ponedeljak oslobođen optužbi da je počinio krivično delo zloupotreba položaja odgovornog lica u podstrekivanju.

Terzić se tereti da je učestvovao u malverzacijama oko transfera fudbalera Branislava Ivanovića iz OFK Beograda u moskovsku Lokomotivu i da je na taj način zaradio 1,5 miliona dinara. Ostale dve tačke optužnice su zastarele. U pitanju je prvostepena odluka, a tužilaštvo je najavilo podnošenje žalbe.

Zvezdan Terzić u toku jučerašnjeg dana nije bio dostupan za komentar, ali je u izjavi koju je dao za Kurir, između ostalog, rekao da tužilaštvo pokazalo veliko nerazumevanje načina na koji je sport funkcionisao pre 20 godina.

Vladimir Vuletić navodi da je poslovna praksa koju je Terzić sprovodio pre dvadeset godina UEFA u međuvremenu legalizovala.

“UEFA je predvidela da se, osim određenog procenta transfera koji ide menadžerima, deo novca kod potpisivanja ugovora daje igraču na ruke, a sve pod obrazloženjem da bi se bolje prilagodio na promenu. Taj iznos se, uzgred, dogovara između igrača i menadžera. Upravo je to ono što je Zvezdan Terzić radio pre dvadeset godina, samo je danas UEFA to legalizovala”, kaže Vuletić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari