Predsednik Višeg suda u Beogradu napustio mesto predsednika Nadzornog odbora Crvene zvezde 1Foto: Starsport/Peđa Milosavljević

Vršilac funkcije predsednika Višeg suda u Beogradu Dragan Milošević nije više na funkciji predsednika Nadzornog odbora Fudbalskog kluba Crvena zvezda, rečeno je Danasu u Višem sudu u Beogradu.

Iz suda nisu precizirali kada je Milošević napustio funkciju, ali je izvesno da je do pre nekoliko dana njegovo ime stajalo na zvaničnom sajtu kluba. Miloševićevo ime više se ne nalazi na spisku članova Nadzornog odbora FK CZ.

Funkcija predsednika Višeg suda u Beogradu u Crvenoj zvezdi, došla je u fokus javnosti nakon oslobađajuće presude koju je ovaj sud izrekao generalnom direktoru kluba Zvezdanu Terziću.

I iako je ova okolnost bacila sumnju na nepristrasnost postupka koji se vodio protiv Terzića, kako je Danas već pisao, formalno ne postoje prepreke da sudije i predsednici sudova budu članovi uprava sportskih klubova i drugih udruženja, dok god za to dobiju dozvolu Visokog saveta sudstva.

U konkretnom slučaju, kako je Danasu objasnio predsednik Etičkog odbora VSS-a, funkcija predsednika suda u fudbalskom klubu čijem se direktoru sudilo nije sporna, jer po zakonu predsednik suda nema nikakav uticaj na tok samog sudskog postupka.

Milošević je za vršioca funkcije predsednika suda imenovan u maju ove godine. S druge strane, postupak protiv Terzića trajao je pred Višim sudom u Beogradu od 2011. godine. Prvostepena presuda doneta je prošle nedelje, a u međuvremenu je za dve od tri tačke optužnice nastupila apsolutna zastarelost.

Terzić je oslobođen optužbi da je podsticao bivšeg direktora OFK Beograda da zloupotrebi položaj odgovornog lica, što mu je omogućilo da od transfera fudbalera Branislava Ivanovića u Lokomotivu iz Moskve zaradi 1,5 miliona dinara. Više tužilaštvo u Beogradu najavilo je ulaganje žalbe na ovu presudu.

Pitanjem Miloševićevog angažmana u Crvenoj zvezdi bavila se 2019. godine i Agencija za sprečavanje korupcije. Međutim, kako je pisao CINS, iako su prvobitno utvrdili da su dve funkcije nespojive, Agencija je naknadno odlučila da protiv Miloševića, tada sudije Apelacionog suda u Beogradu, ne pokrene postupak. Oni su došli do zaključka da Milošević nije prekršio Zakon o Agenciji, imajući u vidu da nadzorni odbor kluba organ upravljanja nego kontrolni organ.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari