ZZS: Rio Tinto se smeje u lice građanima Srbije najavom da nastavlja sa projektom Jadar 1foto FoNet Milica Vučković

Stranka Zajedno za Srbiju (ZZS) ocenila je danas da se kompanije Rio Tinto i Rio Sava Exploration „smeju u lice građanima Srbije“ najavom da će nastaviti sa projektom „Jadar“.

„Uprkos jasnoj volji građana Srbije i poruci da ne žele da im Rio Tinto truje zemlju i uništava živote, oni nastavljaju sa svojim planom“, navodi se u saopštenju ZZS.

Ta stranka ocenila je da su „licemerne“ tvrdnje tih kompanija da će pružati informacije o svim aspektima projekta za koje su nadležni.

„Neka prvo javnosti pruže informaciju o tome koliko su života planirali da unište. Podsećamo da je predsednik (Srbije Aleksandar) Vučić potvrdio da će prvobitnim planom životi nekih ljudi biti uništeni“, istakli su iz ZZS.

Ocenili su da ako se projekat „Jadar“ realizuje, ili bilo koji drugi projekat iskopavanja litijuma, da će građani „ostati bez čistog vazduha, vode i plodne zemlje koju će pretvoriti u jalovište“.

„Naše reke će biti zagađene, zavisićemo od uvoza hrane. Rio Tinto i oni koji mu pomažu će se bogatiti na naš račun i na račun zdravlja naše dece. To ne smemo da dozvolimo“, navodi se u saopštenju.

Iz ZZS su naveli da su dva sporna zakona, kao i prostorni plan Grada Loznice povučeni zahvaljujući građanima koji su blokirali saobraćajnice, ali ističu „da se borba završava tek kada Rio Tinto ode iz Srbije“.

„Prostorni plan posebne namene koji je usvojila Vlada Republike Srbije prošle godine mora da se povuče. Sve obaveze koje su potpisane sa Rio Tintom moraju da se raskinu i da se po hitnoj proceduri usvoji zakon koji će zabraniti rudarenje u Jadru i iskopavanje litijuma na teritoriji čitave Srbije“, piše u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari