Ajpej uskoro dobija konkurenciju 1Foto: FreeImages/ miguel ugalde

Građani Srbije će ubuduće moći da bez otvaranja računa u banci trguju putem interneta, pošto je Narodna banka Srbije nedavno dala prvu dozvolu za elektronsko trgovanje kompaniji Ajpej (iPay).

Međutim, kako Danas saznaje, dozvolu za elektronsku trgovinu uskoro bi trebalo da dobiju još dve velike kompanije u Srbiji, s tim što će one akcenat staviti ne toliko na onlajn kupovinu, koliko na transfer novca među građanima. Tako će u Srbiji uskoro raditi tri lokalna servisa slična američkom Pejpalu.

Direktor marketinga Ajpeja Marko Petrović kaže za naš list da je „u planu velika trgovačka mreža“ te da će elektronski novac moći da se koristi kod gotovo svih kompanija u Srbiji koje prodaju robu i usluge preko interneta.

– Servis u punom obimu kreće da radi krajem ovog meseca – kaže Petrović.

Za sada, na sajtu ove kompanije mogu da se nađu imena nekoliko firmi, poput Limunda, sa kojima može da se trguje na ovaj način.

– Klijenti ne plaćaju naknadu za korišćenje elektronskog novca, dok trenutni limit po transakciji iznosi 15.000 dinara i menjaće se sa razvojem servisa. Elektronskim novcem trenutno mogu da se plaćaju roba i usluge u internet prodavnicama – napominje naš sagovornik.

Sve je, kako kaže, još u pilot fazi, ali ono što je bitno za građane jeste da za ovu uslugu neće plaćati ništa, odnosno da nema provizije. Kompanija proviziju naplaćuje od trgovaca, odnosno kompanija, a visina naknade je, ističe Petrović, „konkurentna u odnosu na bankarske, odnosno na slične sisteme plaćanja“.

On kaže kako je namera da u skorijoj budućnosti Ajpej napravi kooperaciju i sa internacionalnim pružaocima platnih usluga, a u planu su, kako kaže, i transferi između građana. Početak tog servisa, napominje, planiran je za prvo tromesečje naredne godine.

Kako funkcioniše

Uplatom na prodajnom mestu, korisnik dobija e-money PIN od 16 cifara i broj potvrde kojim može vršiti onlajn plaćanja u iznosu koji je uplatio, ne većim od 15.000 dinara. Elektronski novac je siguran, nije vezan za tekući ili drugi račun, a u slučaju gubitka potvrde klijent može blokirati sredstva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari