Akcije Tesle drastično pale nakon Maskove Tviter objave 1Foto: Beta/ AP Photo/John Raoux, File)

Akcije kompanije Tesla pale su u danas u odnosu na prošli petak za 5,4 odsto na pretprodajnom tržištu, kao posledica Maskove ankete na Tviteru gde je publika izglasala da on proda svoje akcije u ovoj firmi.

Elon Mask rekao je u subotu da će prodati oko 10 odsto svog udela u kompaniji Tesla, na osnovu glasova svoje Tviter ankete u kojoj je pitao korisnike te društvene mreže da li treba da proda svoje akcije. Oko 58 odsto je glasalo „za“, a u anketu se uključilo više od 3,5 miliona ljudi.

Mask je prethodno rekao da će morati da iskoristi veliki broj berzanskih opcija u naredna tri meseca, što bi stvorilo veliki poreski račun. Prodaja nekih njegovih deonica mogla bi da obezbedi sredstva za plaćanje poreza.

„Imam samo deonice, tako da je jedini način da lično platim porez to da prodam deonice“, napisao je Mask.

Pre ove objave akcijama proizvođača električnih vozila Tesla trgovalo se po ceni od 1.222,09 dolara, nakon čega je cena pala na  1.156,3 dolara. Ako se gubici održe, oko 66 milijardi dolara biće izgubljeno.

Na kocki 21 milijarda dolara

Učesnici na tržištu očekivali su da će špekulanti pokušati da prednjače u Maskovoj prodaji. Njegov udeo u Tesli od 30. juna iznosio je oko 170,5 miliona akcija, a prodaja od 10 odsto iznosila bi oko 21 milijardu dolara na osnovu zaključne cene u petak, prema proračunu Rojtersa.

Uključujući berzanske opcije, on poseduje 23 odsto udela u najvrednijoj automobilskoj kompaniji na svetu.

Za tri meseca zaključno sa četvrtim novembrom, insajderi kompanije u Tesli prodali su akcije u vrednosti od 259,62 miliona dolara, ne računajući dispozicije indirektno držanih akcija, pokazuju podaci Refinitiva.

Maskova anketa usledila je posle predloga demokrata u Američkom senatu da oporezivaju akcije i drugu trgovačku imovinu milijardera kako bi pomogli finansiranje plana socijalne potrošnje predsednika Džoa Bajdena i popunili rupu u zakonu koja je omogućila bogatima da odlože poreze na kapitalnu dobit na neodređeno vreme, ukazao je Rojters.

Tesla je prošlog meseca probio trilion dolara tržišne kapitalizacije, postavši peta američka kompanija koja se pridružila klubu koji uključuje Epl, Majkrosoft, Amazon i Alfabet.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari