Akcionari "Dnevnika ad" u ponedeljak biraju novo rukovodstvo 1Foto: mapio

Sudbina Dnevnika ad, manjinskog vlasnika istoimenog novosadskog dnevnog lista, u ponedeljak bi mogla da bude razrešena, budući da je za tad zakazana Skupština akcionara na kojoj će se odlučivati o izboru novog rukovodstva.

Firmu, koja je u vrlo teškoj finansijskoj situaciji i trenutno sprovodi unapred pripremljeni plan reorganizacije, do sada je vodilo staro rukovodstvo, koje je tu bilo i pre nego što je država sprovela podelu akcija, kojom je praktično celokupno vlasništvo prebačeno sadašnjim i bivšim radnicima Dnevnika.

Iako je Ministarstvo privrede još prošlog decembra donelo rešenje o podeli akcija radnicima, rukovodstvo Dnevnika ad mesecima nije htelo da to rešenje preuzme, čime su akcionari bili onemogućeni da raspolažu svojim vlasništvom. Čak i posle toga, opstrukcija je, kako navode pojedini akcionari, nastavljena, pa je uprava Dnevnika ad stalno odugovlačila sa zakazivanjem Skupštine akcionara, da bi konačno Skupština bila zakazana za 2. oktobar.

Akcionari, koji su se u međuvremenu udružili, uvereni su da je rukovodstvo sve ove prepreke postavljalo kako bi sačuvalo sopstvene funkcije, budući da bi u ponedeljak akcionari mogli da odluče da direktora otpuste i postave drugu upravu u svom preduzeću.

Kako se navodi u dopisu akcionara, „iako je od podele akcija prošlo više od osam meseci, mali akcionari, njih 443, još uvek nisu uspeli da realizuju svoja prava, uz uspostavljanje odgovarajućih organa upravljanja „Dnevnik A. D.“. Čak se suočavamo s apsurdnom situacijom da u Nadzornom odboru preduzeća i Komisiji za prodaju „Dnevnika“ nema nijednog od akcionara, odnosno predstavnika vlasnika“.

„Već sutradan od dana zakazivanja skupštine, uz dostavljanje poziva kreće i neviđena, a i nezakonita kampanja – pritisci i ucene, naročito na zaposlene akcionare. Zbog toga je više od 250 akcionara, okupljenih u Udruženju „Akcionari Dnevnik“, koji su vlasnici više od 60 odsto kapitala Društva, uputilo žalbu Komisiji za hartije od vrednosti … Očigledno, uzalud, jer su pritisci na akcionare, pa i pretnje otkazima, pojačani, naročito ovih dana“, navodi se, između ostalog u dopisu akcionara medijima.

Akcionari upozoravaju da firmi preti stečaj i sa ovim i bez ovog rukovodstva i izražavaju sumnju da je odluka aktuelnog rukovodstva da u UPPR uvrsti prodaju samo jednog objekta i to po „naduvanoj ceni“, zapravo privatan aranžman, osmišljen s ciljem da se imovina Dnevnika proda neposrednom pogodbom. Uz to tvrde i da takva prodaja znači da akcionari neće dobiti nikakav novac, već će biti namireni samo pojedini poverioci.

Deoničari okupljeni u udruženju „Akcionari Dnevnik“ očigledno su spremni da promene rukovodstvo ove firme, a da li će i na Skupštini imati većinu, biće poznato već za dva dana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari