Sindikalci u Kragujevcu najavljuju osnivanje pokreta: Ako treba, izaći ćemo i na izbore 1Strajk Fijat plastik KG foto Zoran Misic

Povodom nastavka proizvodnje u kompaniji Fijat plastik, nakon kolektivnog godišnjeg odmora, saopštenjem za javnost i oglasio se i Samostalni sindikata metalaca Srbije. Sindikat obaveštava javnost da radnici nastavljaju sa štrajkom, jer njihovi zahtevi još nisu ispunjeni, ni nakon više od šest meseci štrajka.

„Ne samo da zahtevi nisu ispunjeni, nego su se i proširili usled višestrukog kršenja zakona od strane poslodavca, na šta su institucije države uglavnom, ostale neme. Poštujući zakone i procedure, sindikat je pokušao svim legitimnim sredstvima da se izbori za prava radnika, ali smo naišli na nerazumevanje, bahatost, nepoštovanje zakona i prava radnika, izostanak podrške, kako od strane šire javnosti, tako i od strane države”, stoji u saopštenju sindikalaca povodom štrajka koji traje još od februara.

„Pitamo se šta nam još preostaje? Da li treba da blokiramo pruge i puteve ili da sečemo delove tela, pošto smo videli da je to izgleda jedini efikasan vid sindikalne borbe u Srbiji. Nek nam se jave predstavnici Vlade, koji nas, i pored svih obećanja, u poslednje vreme ignorišu. Konkretno ministarka Kisić Tepavčević i premijerka Brnabić”, kažu sindikalci.

Oni podsećaju da je FCA Srbija smanjio primanja radnicima usred pandemije, bez prihvatljivog opravdanja, iako to nisu učinili ostali komponentaši, premda imaju isti nivo uposlenosti.

„Deo radnika je ostao na trajnom prinudnom odmoru, sa platom nešto većom od minimalca, u kreditima i bez posla, kao kaznom za to što nisu hteli da ćute na kršenje zakona i na nepravdu”, ističe u sindikatu.

Što se tiče daljih koraka, pored nastavka štrajka, oni razmatraju i formiranje šireg radničkog pokreta, jer, kako kažu, sve više im se javljaju ljudi koji smatraju da putem njih mogu izneti svoje probleme široj javnosti, kao što je slučaj sa onim radnicima FCA Srbija, koji nisu zadovoljni svojim sindikatom, a nemaju mogućnost da se učlane u njihov, što je rezultat još jedne od „Fijatovih proceduralnih akrobacija”, tvrde oni.

– Tako koncipiran širi radnički pokret je na korak od osnivanja. U njega su dobrodošli svi radnici u Srbiji za čija prava ćemo se zajednički boriti. Svojim nečinjenjem država se svesno stavlja na stranu poslodavaca a na štetu radnika. Presedan koji je sada „Fijat” uradio, sa izmeštanjem mašina iz proizvodnih pogona tokom štrajka u druge delove kompanije, zloupotrebiće sutra svaki drugi poslodavac u Srbiji – sigurni su sindikalci iz Fijat plastika.

Oni u svojoj izjavi za Danas tvrde da će taj, budući širi radnički pokret koji će se boriti za ugrožena prava svih radnika u Srbiji, kada već država ne reaguje na bilo koji način da ih zaštiti, biti spreman i da izađe na izbore naredne godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari