AKS: Neprihvatljiv tekst predloga izmena zakona o postupku upisa u katastar nepokretnosti 1Ilustracija Foto: Freeimages

Advokatska komora Srbije (AKS) saopštila je danas da je za njih neprihvatljiv tekst predloga izmena zakona o postupku upisa u katastar nepokretnosti i vodova koji je sačinio Republički geodetski zavod (RGZ).

Kako se navodi, predlozi i primedbe AКS koje su predate radnoj grupi pri Vladi Srbije, RGZ u izradi ovog predloga je potpuno zanemario.

Advokatska komora Srbije ima informaciju da postoji namera da predlog RGZ uđe u dalju proceduru po hitnom postupku. i to bez učešća članova radne grupe i uz zaobilaženje javne rasprave.

Radnu grupu formirala je Vlada Srbije, ali je održan samo jedan sastanak u septembru 2021. godine, a AКS je svoje predloge i primedbe uputio 27. septembra.

Komora se 9. decembra obratila koordinatoru radne grupe sa zahtevom za sazivanje novog sastanka, posle čega je stigao odgovor da će sastanak biti u najkraćem roku sazvan.

Umesto poziva na sastanak, 14. decembra primili smo predlog izmena zakona koji je predložio RGZ, navodi AKS.

Sistemski procesni zakoni kao što su Zakon o parničnom postupku, Zakonik o krivičnom postupku, Zakon o opštem upravnom postupku, kao i Zakon o postupku upisa u katastar nepokretnosti i vodova ne mogu se menjati bez učešća u radu Radne grupe svih relevantnih učesnika – pripadnika pravosudnih profesija i bez javne rasprave u dužem trajanju, ističe AKS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari