Aleksić: Srbija uveze više paradajza iz Albanije nego što ukupno izveze

Ostavite komentar


  1. У каквој су уопште вези количина увезеног и извезеног парадајза?!
    И, зашто би муштерију (дакле 99.9% грађана) интересовало колико је на тезги домаћег парадајза, а колико увозног? Купцу је важно да је производ квалитетан и да је цена повољна, а ако је некоме баш стало да купи домаће, он ће свакако бирати из гајбице с етикетом „Маде ин Сорабија“…

    1. Pišete ćirilicom a nepismeni ste.Naravno da je bitno odakle je paradajz,domaci podstice poljoprivrednu proizvodnju.Vama je to nebitno.Necete jos dugo.

      1. Како је могуће да је албански парадајз пробитачнији на тржишту? Је л’ њихови повртари сипају воду у тракторе?!

        1. Ova vlada planski unistava poljoprivredu Srbije.Paradajz iz Albanije je sumljivog kvaliteta i ne podleze nikakvin fitosanitarnim kontrolama.Poljoprivreda Srbije za ovih osam godina ove vlasti tolko unistena da je tesko ikada oporaviti.Kraj!

          1. ‘Ајде? Српски пољопривредници очекују да парадајз кошта 500 динара и да им држава откупи сав род, унапред… А, све кад би постојао „парадајз сумњивог квалитета“, не разумем откуда то да се продаје боље него овај домаћи што подлеже фитосанитарним контролама (у петак, у Чачку)?
            Проверите, молим Вас, па ми јавите, шта то Албанија пружа својим ратарима, па су толико успешнији од наших и на домаћем терену и у гостима…

    2. Naravno da je važno. To bi značilo stabilnu državu koja zna šta i kako treba…ovako uvozimo iz Albanije i napalćujemo akcizu na girivo 100%.Ko će da se bavi proizvodnjom hrane kad ima akcizu?

      1. Северна Кореја је идеална држава по Вашој мери. Једино што тамо нема парадајза – ни албанског, ни домаћег…

  2. Eeee, da je to samo paradajiz…. A i vi ste svi naivni ko francuske sobarice….

  3. Bivsi Dinkicev kadar,koji se obogatio za vreme ministarke Verice Kalanovic i na ledjima nase male opstine Trstenik. Na zalost,ovi sadasnji iz SNS su toliko nesposobni,da i ovaj gospodin sada izgleda kao svetac. A,veruje,,uopste nije svetac

  4. Evo i ja se zalažem da čim uplatitie loto, mora država da vam isplati milion evra. Koliko je tih investitora koji su otišli ( mnogi), kako tako date informaciju a ne date nikakve dokaze? Novinarstvo kao profesija je mrtvo.

  5. ima ludacki paradoks. ludacki.

    po hipermarketima, krompir je uglavnom danski i holandski.

    ljudi….jel jedete krompir iz Vojvodine? krompir je brdskoplaninska kultura, ima bljutav ukus ako se uzgaja u ravnicarskim krajevima. Albanski krompir se povremeno nadje u prodavnicama, povremeno, jako retko. To je retko kvalitetan i ukusan krompir, posebnog ukusa, identicnog kao krompiri sa manjih brda sirom Srbije gde se gaje za licne potrebe a ne za pijac. Neverovatan ukus. Brdskoplaninska kultura iz brdskoplaninske zemlje.

    Umesto da uvozimo albanski krompir, mi uvozimo holandski. Umesto da holandjanima izvozimo paradajz, mi to ne radimo. Nemam ja nista ni protiv Albanije, Danske, Holandije ali svaki put kad vidim bezukusnu zutu stvar u tanjiru istoga momenta znam da nije albanski ili srpski krompir.

    A ima jos mnogo toga da se doda. Najbolji konjak u Evropi jeste Skenderbeg, mi uvozimo francuski konjak a ispred nosa nam je Albanija i 10 puta jeftiniji konjak. Drugo, maline i kupine su znatno razvijenije u Srbiji nego u Albaniji, kada smo mi izvozili te kulture u Albaniju? Ludacka situacija. Nenormalna i poremecena situacija

    1. Гледао сам на ТВ како Холанђани узгајају тај кромпир – машина која га вади из земље је већа, комплекснија и скупља од Боинга 747 – па не сумњам да су светска суперсила у производњи и извозу.
      То у Албанији сигурно није случај, али биће да ти Албанци раде боље, паметније и за мање паре, кад успевају да туку наше ратаре на српском тржишту. Будите поштени, скините капу и престаните да цмиздрите!

  6. Ma Vucic nema pojma ni o cemu. Jedino sto on zna je da laze. I da prodaje nasu zemlju neprijateljima Srbije: Albancima: Hrvatima i muslimanima iz Turske , UAR-a, SAudijske Arabije…
    Sto se poljoprivrede tice, jasno je da je ona zrtva narko mafije, koja od Albanaca kupuje drogu i fiktivno je placa kroz paradajz i druge poljoprivredne proizvode. To je zato sto je drzava dozvolila narko mafiji da se prosiri i na sela, i sada kao svaka mafija istrebljuje.zitelje tih sela i njihovu proizvodnju dovodeci ih u polozaj svojih robova i najamnika.
    Ako vec zele da prodaju taj paradajz, koji je pritom nekvalitetan cak i na ivici zdravstvene ispravnosti, drzava treba da zabrani njegovu prodaju na zelenim pijacama. Imaju Lidl, Maksi, Ideu pa neka ga tamo prodaju.
    Pijace treba osloboditi za seljake. Ukinuti preprodaju tezgi po ceni od 3000 do 10.000 evra. Treba omoguciti seljaku, koji ima proizvodnju da na tezgi potpuno besplatno prodaje proizvode, a natkupce i profesionalne prodavce proterati sa pijace.
    Na pijaci ne treba da se prodaju banane, vec paradajz, luk, kupus, krompir, jabuke,grozdje, sir, jaja..
    Natkupci nek otvore piljare, pa nek u njima lepo prodaju sta zele. Pijaca je oduvek bila mesto na kome se kupuje domaca hrana 1000 puta bilja od svake iz uvoza, i zapadne, i idtocne, a posebno albanske.
    Zar u svojoj drzavi stvarno nemamo prava nista da radimo, nigde da prodamo svoje proizvode, i da jedemo svoju ukusnu hranu, vec moramo da se trujemo uvoznim otpadom od hrane.

    1. …A tek sto ginemo , u uvoznim polovnim automobilima…?!!
      Nazalost , srpska poljoprivreda je poodavno uvozno zavisna , pocev od semena ( pogotovu krompira i povrca ), mineralnih djubriva , aktivnih supstanci za hemijsku zastitu itd….!!

    2. Ne znam otkud vam to da mafija fiktivno plaća drogu kroz paradajz, mnogo logičnije deluje teza da se droga transportuje zajedno sa njim kako bi na jednostavan način prešla granicu. U javnosti su se pojavile informacije da je taj paradajz koji se iz Albanije uvozi ekstremno jeftin, govori se o cifri od 11 dinara po kilogramu, što znači da ga najverovatnije neko prodaje budzašto samo da bi sa njim još nešto drugo transportovao, to je pogodno jer je povrće roba koja po prirodi stvari mora po ubrzanim procedurama da prelazi granicu.

      1. Слутим да је и дрога из Албаније јефтинија од домаће. Вероватно јер је преко границе превозе скупа с парадајзом, па се више исплати….

  7. Aleksić je istakao da imamo potencijal da budemo veliki izvoznici povrća i da je gorka istina da godišnje uvezemo za 25 miliona evra više povrća nego što izvezemo, odnosno uvezemo 20.000 tona više nego što izvezemo. Jedino je zaboravio da je posle rata cela Vojvodina podeljena doseljenicima koji nikad nisu radili zemlju niti su je voleli. Ta dobijena imanja su na kraju uništili i ostali sirotinja većanego što su i bili.Sada je veliki deo obradivog zemljista u vlasnistvu nekoliko tajkuna. Takodje se zaboravlja da je prosecna velicina imanja od 3 hektara sto je nedovoljno za ekonomicnu proizvodnju.

    1. Na kom goblenu Vi gledate
      selo.
      Te price o objektivnim teskocama kao alibi za subjektivne propuste ljudi na vlasti su tipicno komunisticke. Kad su onomad proleteri pobegli iz sela gde nista nisu hteli da rade, da bi pobegli u grad gde tek nista nece da rade.

      1. Пропустили сте послератну епизоду у којој су другови сељаци унапређивани у пролетере и по команди распоређивани у фабрике. Они који се нису одазвали на позив и распоред су стражарно привођени…

  8. izvoz ili uvozz paradajza nije nikakav biznis..biznis je da se paradajz preradi i izveze proizvod ili da se uveze preradi i uveze..ovako mlatimo praznu slamu oko prerade paradajza i proizvoda od paradajza

    1. Pravo u centar!
      Najveći problem je slaba organizovanost poljoprivredno-prerađivačka industrija, devastirana, propala! Ono nešto što je ostalo, ubescenje ko zna kakvim „bizMisenima!“ prodato! I da postoji ozbiljno ulaganje, oko fonda bi politički poltroni sakupili o sve proarčili! Srbija može samo da sanja puste poljoprivredne snove! Svi su je prestigli „i levom desnom trakom“! Na našu žalost i jad!

Ostavite komentar


Ekonomija

Veliki broj falsifikovanih proizvoda na tržištu: Kako da ih prepoznate? 7

Veliki broj falsifikovanih proizvoda na tržištu: Kako da ih prepoznate?

Sa prazničnim periodom povećava se i potrošnja, čak i za 40 odsto. Nakon poslednjeg otkrića falsifikovanih proizvoda, potrošači će osim o cenama morati da vode računa i o kvalitetu namirnica. Marko Dragić iz Nacionalne organzacije potrošača rekao je za RTS da se može očekivati da je na tržištu u Srbiji veliki broj falsifikovanih proizvoda i da građani koji su ih uočili mogu da ih prijave tržišnoj i poreskoj inspekciji.

Naslovna strana

Naslovna strana za 29. april 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Danica Vučenić, novinarka

Danas volim jer je nepoverljiv prema političarima i preispituje i sumnja u svaku informaciju.