epsfoto Miroslav Dragojević

Nikola Altiparmakov iz Fiskalnog saveta ocenio je večeras da Elektroprivreda Srbije (EPS) ranijim, ali i najavljenim povećanjem cene struje u januaru, može da se finansijski stabilizuje do 2024. godine.

„Ali to ne treba da bude dovoljno. Mi konačno moramo da uzmemo i reformišemo EPS na jedan održiv način i da to preduzeće zapravo bude najveća kompanija u Srbiji i privredni zamajac“, rekao je gost Dnevnika TV Nova S.

Govoreći o usvojenom budžetu za narednu godinu, Altiparmakov je ocenio da je energetika „klimav stub“.

„Što se tiče stubova, plate i penzije su načelno ekonomski održive i biće dodatno podržane usvajanjem novih fiskalnih pravila koja će propisati da će plate i penzije biti do 10 posto BDP-a, što je uporedivo sa zemljama regiona. To je ekonomski održivo, naravno Evropa klizi u recesiju i biće izazovno, ali imajući u vidu sve neizvesnosti, taj prvi stub je najčvršći“, rekao je on i dodao:

„Drugi stub su javne investicije i one su na rekordno visokom nivou ove godine, kao i prethodnih, a to je nešto za šta zalagao Fiskalni savet. Međutim, u tom stubu već vidimo neke male naprsline u smislu kvaliteta tih investicija.“

On se osvrnuo i na projekat izgradnje Nacionalnog stadiona, navodeći da je to očigledno politički prioritet Vlade Srbije, ali da ga treba obrazložiti stručnim analizama.

„Zašto stadion, a ne više novca za zaštitu životne sredine? To je vladin politički prioritet i to nije sporno, ali to treba obrazložiti i stručnim analizama koristi i troškova“, poručio je član Fiskalnog saveta.

Govoreći o energetici, Altiparmakov je naveo da je ona najveći problem budžeta jer i ove, kao i prethodne, ali i naredne godine, imaćemo velike troškove za ovu oblast.

„Od tih troškova, polovinu možemo da smatramo da su neupitni u smislu svetske energetske krize, ali ova druga polovina troškova koja će otići na EPS je nešto što je naša interna krivica“, istakao je Altiparmakov.

On je podsetio da je Fiskalni savet i ranijih godina upozoravao da EPS ne investira dovoljno, kao i da nivo i kvalitet upravljanja nije na potrebnom nivou,

„To smo nažalost videli prošle zime u najgorem mogućem trenutku, tako da ćemo morati da plaćamo uvoz struje i ove i naredne godine“, izjavio je gost Altipamarkov.

Gost Dnevnika je naveo da je država u sličnoj situaciji kao građani i da mora da štedi.

„Kako se povećavaju kamatne stope, a mi smo imali atipičnu situaciju u prethodnoj deceniji gde su one bile niske i negativne, to znači skuplje cene zaduživanja i štednja“, izjavio je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari