Ambasadorka: Švedske kompanije zainteresovane za ulaganja u biomasu i biogas u Srbiji 1Foto: BETAPHOTO/MINISTARSTVO RUDARSTVA I ENERGETIKE/ZORAN PETROVIC/DS

Ambasadorka Švedske u Srbiji Anika Ben David, istakla je danas u razgovoru sa ministarkom rudarstva i energetike Zoranom Mihajlović, da su kompanije iz te zemlje spremne da ulažu u sve sektore u Srbiji, a posebno u biomasu i biogas, saopšteno je iz ministarstva.

Ambasadorka je istakla da Švedska snažno podržava Srbiju na putu evropskih integracija, te da su švedske kompanije zainteresovane za investiranja u rudarski i energetski sektor.

„Zelena tranzicija je za nas veoma važna, postoji interesovanje naših kompanija za sve sektore, posebno kada je reč o biomasi i biogasu“, navela je Ben David.

Ona je ministarki čestitala i na svim dostignućima u oblasti rodne ravnopravnosti. „Tu smo da razmenimo iskustva i sarađujemo još više, kako u borbi protiv rodno zasnovanog nasilja, što i Švedsku pogađa, tako i u drugim oblastima. Dodala bih i da je srpska dijaspora u Švedskoj za nas značajna, izgradili su svoje živote tamo i doprineli stvaranju društva u kojem živimo, na tome smo zahvalni“, poručila je ambasadorka.

Mihajlović je kazala da Koordinaciono telo za rodnu ravnopravnost u prethodnih sedam godina uradilo  mnogo – od donošenja novih zakona i strategija, preko uvođenja rodno odgovornog budžetiranja, Indeksa rodne ravnopravnosti.

Mihajlović je dodala i da je ministarstvo donelo nove zakone, da priprema strategiju razvoja energetike do 2050. godine  i nacionalni plan za klimu i energetiku, kao osnovu za stvaranje povoljnog okruženja za nove investicije, proces dekarbonizacije sa ciljem da do 2040. godine 40 odsto toplotne i električne energije proizvodimo iz obnovljivih izvora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.