AmCham: Za poslovnu klimu u zemlji slaba trojka 1Lj. Bukvić

Strani investitori okupljeni u Američkoj privrednoj komori u Srbiji slabom trojkom (2,8) ili kao „umerenu povoljnu“ ocenili su poslovnu klimu u našoj zemlji tokom prošle godine, pokazalo je istraživanje Američke privredne komore.

Čak sedam od deset članica Američe privredne komore očekuje povećanje obima poslovanja i investicija u narednoj godini, dok polovina njih planira da zapošljava ljude.

Istraživanje AmChama pokazalo je i da je Srbija kao investiciona destinacija ocenjena bolje od Crne Gore, Severne Makedonije i Bosne i Hercegovine, ali lošije u odnosu na susedne države koje su članice EU.

Uticaj pandemije ove godine mnogo je manji nego prethodne, pokazalo je istraživanje, četvrtina kompanija očekuje pad, dok je dve trećine njih prošle godine zabaležilo pad. Većina članica, njih 63 odsto, reklo je da nije koristilo pomoći države, oni koji jesu uglavnom su preduzeća male i srednje veličine.

“Istraživanje je pokazalo da je privredi ekstremno važna dostupnost radne snage, njih 60 odsto je to reklo, prepreke uslovljenje kovidom se takođe pominju, a kao najveće izazove izdvajaju efikasnost pravosuđa, neusklađenost propisa, za mala preduzeća bitna je i nelojalna konkurencija”, rekao je Srđan Bogosavljević, konsultant IPSOS stratedžik marketinga.

Finansijska disciplina kod plaćanja je, naglasio je, vrlo veliki izazov za male i mikro kompanije, kao i predvidljvost fiskalnih i nefiskalnih nameta.

“Najvažnije preporuke su efikasno pravosuđe i vladavina prava. Jednako bitno i malim i velikim preduzećima je važno smanjenje korupcije, koju svi najviše vide u javnim nabavkama i administrativnim postupcima”, istakao je Bogosavljević i dodao da smanjenje sive ekonomije kao važno pominje dve trećine malih i srednjih preduzeća.

Predsednik AmChama Zoran Petrović rekao je da je ove godine naša privreda imala izvanredan rezultat, i daje Srbija već u prvom kvartalu uspela da nadoknadi sve iz 2020. godine.

“Za rast su najviše zaslužne investicije, ali i lična potrošnja, njemu su doprineli najviše sektor građevine, ali i usluga”, rekao je Petrović.

Dobri rezultati sada, napomenuo je Petrović, posledica su mera fiskalne konsolidacije preduzetih u periodu od 2014. do 2017. godine, a pad zabeležen u 2020. je bio znatno manji nego u evropskim zemljama

Američki ambasador u Srbiji Entoni Godfri rekao je da su američke kompanije u poslednje dve decenije investirale četiri milijarde dolara i zaposlile više od 20.000 ljudi.

“Mnogo toga treba još da se uradi, treba pobediti sivu ekonomiju, obezbediti fer proceduru u javnim nabavkama, postići veću efikasnost pravosuđa, sve su ovo ključne teme važne za dalji razvoj i privlačenje novih investitora”, naglasio je Godfri, na predstavljanju rezultata istraživanja Američke privredne komore u Srbiji u hotelu Hajat.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari