Američka privredna komora u Prištini nudi tri alternative za rešavanje pitanja dinara 1Foto: Shutterstock/Maja Marjanovic

Američka privredna komora u Prištini iznela je tri alternative za rešavanje dinarskog pitanja, otkako je nova uredba Centralne banke stupila na snagu 1. februara i uvodi evro kao jedinu valutu u platnom prometu.

U prvoj varijanti predlaže se korišćenje institucija za transfer novca i za transfer sredstava između Prištine i Beograda. Iako se smatra izvodljivom, ova opcija može biti manje praktična i skuplja za pojedince, prenosi RTS.

U drugoj alternativi predlaže otvaranje bankovnog računa od strane Vlade Srbije za međudržavne transakcije sa odgovarajućim dinarskim računima u bankama u Prištini.

Ovaj metod nudi praktično rešenje kroz postojeće bankarske odnose, uz svu moguću logističku složenost.

Treća opcija bi bili direktni transferi sredstava iz bilo koje banke u centralnoj Srbiji u bilo koju određenu banku na KiM za distribuciju na račune pojedinačnih korisnika.

Ova opcija pojednostavljuje proces istovremeno osiguravajući usklađenost sa regulatornim zahtevima.

„U svim alternativama, od ključnog je značaja da se pozabavimo licenciranjem institucija za uvoz valuta, kako bismo obezbedili adekvatnu ponudu dinara na Kosovu. Kao zagovornik povoljnog poslovnog okruženja i ekonomskog razvoja, Američka privredna komora na Kosovu naglašava značaj uravnoteženih regulatornih mera, koje promovišu finansijsku inkluziju i olakšavaju međudržavne ekonomske aktivnosti. Američka komora traži od svih zainteresovanih strana da preispitaju implikacije nedavno usvojene uredbe i da istraže zajednička rešenja koja podržavaju regulatorne ciljeve kao i ekonomski pragmatizam“, zaključuju u objavi iz Američke priredne komore, dostavljenoj medijima u Prištini.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari