Amerikanci probudili i interes EU za ulaganja na Balkan

Stručnjaci podeljenih mišljenja pred današnji sastanak Vučića sa Grenelom i predstavnicima američke razvojne organizacije DFC

Ostavite komentar


  1. izgradnji saobraćajnica i pruga „teška“ je oko 3,7 milijardi dolara, a reč je o četiri putna pravca koji povezuju Niš i Prištinu, Bujanovac i Štrpce, Rašku i Kosovsku Mitrovicu, Ribaće i Zubin Potok u ukupnoj dužini od 267 kilometara ..AMAN BRE KOVE TO DA ODRZAWA??????
    drazo brate

    1. Al zato čami npr već više desetina godina, železnički pravac Niš Dimitrovgrad koji je u stanju raspadanja koji su još francuzi napravili da piovežu Evropu sa Malom Azijom. Imamo u vreme brzih pruga ultra usporenu. A ovi povezuju jug Srbije sa Albanijom. Veliki protok robe i putnika?? !!! Da li je to za poređenje ili smo nešto zalutali?

      1. U toku je izrada projektne dokumentacije za prugu Niš – Dimitrovgrad i železničke obilaznice oko Niša, a u toku je i ugovaranje posla.

  2. Posle potpisivanja, uz veliko nnatezanje, pisma o namerama umesto sporazuma u Beloj kuci, Trampova ekipa je dosla u posetu Pristini i Beogradu.Javno se govorilo o ulaganjima DFC-a, a iza zatvorenih vrata o smanjenju uticaja Rusije i Kine na Srbiju. U potpisanom pismu o namerama se pominje „nepouzdani dobavljac, a misli se na HUAWEI. Pominje se i potreba diversifikacije u energetici, cime se misli na zaustavljenje Turskog toka i koriscenje tecnog gasa iz SAD, za koji je nedavno zavrsen terminal u Grckoj. Da je bilo tako, indirektno potvrdjuje i KZN na kojoj je dato samo novinarki RTS da pita da li i kada dolazi Tramp u posetu?

    1. Stižu novi krediti po ko zna kakvoj kamati koju će moji praunuci i njihova deca da otplaćuju… Imam 36 godina…

  3. Ma sa Sns nema napredka. Sve je šarena laža. Možda da dovedu neke druge ljude i postave drugačiji sistem. Inače ovaj korupcionaški sistem nema blagodeti

  4. Nije investicija,vec kredit.U celoj prici ima puno lepoh stvari..Do svidanja putko,zbogom lukasenko,izvini brate Li.Sto si popio vodu iz Morave popio SI.Dalje nece biti slobinog dzukca i mirine pudlice.

  5. Mozda izadje sve na dobro , samo se pitam ko ce da dobije te kredite , politicari su vec svi na neki nacin u biznisima doduse ne za sada, svetskih razmera , mozda teze tome sa ovim druzenjem sa Amerikancima i svim nasim politicarima bliski ljudi, sta od toga ima narod ?.
    Kako da se narod snadje u biznisima posle ovoliko godina svega sta nas je snaslo ?.
    Dovoljno mi je bilo kada sam slucajno cula na radiju da EU daje kredite , za dzabe, istocnoj Srbiji , za one ljude koji ne znaju da mogu da dobiju tako nesto ako ih politicari ne obaveste , pa se samo pitam ko je dobio te kredite u Istocnoj Srbiji , to bi bila slika i prilika biznisa , da li su dobili oni koji su poznanaici s apoliticarima ili su polticari trazili one koji zaista treba da dobiju te EU besplatne kredite . Eto na tom primeru mozemo da vidimo kako ce izgledati i ovo prijateljstvo sa Tranpom od strane Srpskih politicara , verujem da ce biti use nase i podase , a gde smo tu mi , gradjani ?.

  6. Jel vam ovo Suzana Vasiljević pisala tekst? Ne lipši magarče do zelene trave, Amerikanci će napraviti autoput koji im treba za Bondstil, kreditom koji ćemo mi vraćati, i tu se cela saga završava. Zašto bi novcem sprečavali ulaz Kine kad je bilo dovoljno magarcu zavrnuti uši i ponišaniti gde da potpiše?

      1. Sve sto je Tito izgradio to jos uvek postoji a ovi moraju da krpe puteve cim ih otvore pa ih onda otvaraju jos nekoliko puta da se ne zaboravi.

  7. U EU i SAD ubiše se od subvencionisanja sopstvenog malog poljoprivrednika, a u Srbije pobismo se od subvencionisanja Kineza i EU kompanija da malog poljoprivrednika sa imanja odvedemo na motanje kablova. Mi smo kolektivno domaći izdajnici.

  8. Kakvu je granicu spomenu Grenel , inace ideja za Ministarstvo odbrane, obe zgrade , da sredi stanje je korektno i da se plati da nasi ponovo naprave onaj ogromni divni cvoravani tepih kakav je bio.

  9. Samo da pojasnim naivnim ljudima koji veruju u bajke o DFC.
    Prvo i osnovno oni ne dolaze da daju pare za razvoj Srbije, za pokretanje njene privrede, nego da nam daju SKUPE kredite po visestruko vrcim kamatama nego sto dobijamo od NR KINE.
    Znaci ovo je zaduzivanje Srbije za ulaganje u infrastrukturu na KiM i prema njima, sto se kaze da tudjem k… u pravimo veselje, da se zaduzimo sa 5 milijardi dolara, a te pare nece davati za otvaranje novih pogona kojim bi se vrsila zamena uvozoa domacim proizvodima, uradio sistem navodnjavanja u celoj Srbiji,…
    Prema tome ovo je realno put u duznicko ropstvo uz svakako tesko zameranje NR KINI, RUSIJI, BELORUSIJI, ARAPSKIM PRIJATELJSKIM ZEMLJAMA…

    1. Jedan od kljucnih problema su kineski krediti. Oni su znatno skuplji od onih kojedaju medjenarodne finansijske organizacije, a cesto traze i kolateral za vracanje. Karakteristicno je i to da se ovi krditi ne prijavljuju MMF-u i Svetskoj banci.Kineska strategija kreditiranja se zove debt trap, odnosno duznicka zamka. U njih su se „uhvatile“ mnoge zemlje u Africi, Aziji i Juznoj Americi.DFC ce sada utvrditi koliko dugujemo Kinezima i pod kojim uslovima, pre nego sto pocnu kreditirati u Srbiji.

    2. Pojasni to I gradjanima Bora i Smedereva koji se ugusise zivi od kolaterale koju smo dali Kinezima za njihove zelenaske kredite.
      Ali, to je sve nebitno. Dokle god mutavi, iskompleksirani cipuljicki cobanin grozno gladan vlasti, bdije nad ‘nama i nasom buducnoscu’?

  10. Ovaj Vucic pljacka i obmanjuje narod 365 dana u godini i to punih 9 god. I jos to treba neko da poveruje u napredak. Ma vazi. Od svega toga bice dobro samo lopovima na vlasti. Dobice jos jedno penkalo. Prevarant

  11. Kad dođu izbori nastaje vreme bajki . Ajd da vidimo i tu priču i da vidimo dokle će da traje!

  12. Moje mišljenje je kao i većine naroda “ bas me briga za koga radim kada je Plata od 300-500 dolara”… da li je nemac, srbin, Amerikanac, kinez nije bitno uopste

  13. Kako „probudili“? Samo Nemci imaju na stotine firmi kod nas, medju deset najvecih izvoznika nema srpskih firmi, pa zar to ne govori dovoljno o poziciji Srbije…

  14. Pod hitno treba zapoceti gradnju beogradskog metroa gde ce moci da zive beskucnici kao u Njujorku i drugim americkim metrpolama.

  15. Dobi Srbija još jednu medjunarodnu istituciju namenjenu za pljačku gradjna Srbije. To je ista organizacija kao KfW banka/Nemačka razvojna banka u Srbiji/ koja pljačka gradjne Srbije bez našeg uticaja. Svu opremu za kredit koji daje, uslovljava sa cenama 30-40% većim od tržišne. Mi na to ne možemo da utičemo. Najnovi primer Kolektori i fabrike vode u Subotici i Vranju, ima ih još 10 u Srbiji. Ljidu možete li verovati ta banka daje kredit koji vraćaju gradjni Srbije a uslovljava proizvodjaca opreme sa cenom 40% iznad tržišne. PO članu 6a Zakona o javnim nabavkama Srbija na to ne može da utiče. Ovo su potpisali ŽUTI a CRNI to ne pogrešivo primenjuju.Po kamata nije 2% neko 30%. Tako će biti i sa ovom Američkom Agencijom ,Ko zna šta je potpisano.
    Tuga do neba , jadna Srbija i njeni gradjani.Ako neko sumnja u ove podatke ja sam speman da to dokumentujem .

  16. U narednim godinama javni dug SAD biće ogroman, dok će deficit u narednih 30 godina biti u istorijskim razmerama, navodi se u najnovijoj analizi američke organizacije Congressional Budget Office (CBO). (Danas /Fonet 23.09.2020)

Ostavite komentar


Ekonomija

Veliki broj falsifikovanih proizvoda na tržištu: Kako da ih prepoznate? 9

Veliki broj falsifikovanih proizvoda na tržištu: Kako da ih prepoznate?

Sa prazničnim periodom povećava se i potrošnja, čak i za 40 odsto. Nakon poslednjeg otkrića falsifikovanih proizvoda, potrošači će osim o cenama morati da vode računa i o kvalitetu namirnica. Marko Dragić iz Nacionalne organzacije potrošača rekao je za RTS da se može očekivati da je na tržištu u Srbiji veliki broj falsifikovanih proizvoda i da građani koji su ih uočili mogu da ih prijave tržišnoj i poreskoj inspekciji.

Naslovna strana

Naslovna strana za 29. april 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Milan Stanković - SevdahBaby

Danas je verovatno poslednji bastion profesionalnog novinarstva u Srbiji.