Ana Brnabić sa Stivom Voznijakom: Srbija očekuje izvoz IKT usluga vredan oko 3,8 milijardi evra 1Foto: Vlada Srbije

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić razgovarala je danas da sa američkim tehnološkim preduzetnikom i suosnivačem kompanije „Epl“ Stivom Voznijakom i prenela mu da Srbija ove godine očekuje izvoz IKT usluga oko 3,8 milijardi evra.

Brnabić je zahvalila Voznijaku na poseti i interesovanju da dođe u Srbiju, kao i veliku čast što ima priliku da čuje njegovo iskustvo u različitim temama, poput inženjerskog obrazovanja mladih, tehnološkog preduzetništva – startapa i razvoja veštačke inteligencije u budućnosti.

Ona je predstavila suosnivaču svetske tehnološke kompanije, čiji je zaštitni znak „iPhone“, razvojnu eru tehnološkog i digitalnog sektora u Srbiji poslednjih godina, kao i viziju ulaganja u ekonomiju zasnovanu na znanju i inovacijama.

U saopštenju Vlade Srbije se navodi da je Voznijak bio uključen u različite poslovne i filantropske poduhvate, fokusirajući se prvenstveno na obučavanje dece uzrasta od 11 do 13 godina u školama, kompjuterskim veštinama, zastupajući stav da praktično učenje neminovno podstiče kreativnost i inovacije kod učenika.

Proteklih godina je pomogao u finansiranju preduzetničkih poduhvata u različitim oblastima kao što su razvoji globalnog navigacionog satelitskog sistema (GPS) i telekomunikacija, fleš memorija, tehničkog
obrazovanja, svesti o ekologiji, satelita i još mnogo toga drugog.

Voznijak je osnovao i platformu za obrazovanje i obuku posle srednjeg obrazovanja fokusiranu na softversko inženjerstvo i razvoj tehnologije, a od nedavno je i suosnivač platforme za trgovinu i uštedu energije zasnovane na blokčejn tehnologiji.

Sastanku u Vladi Srbije prisustvovali su i ministarka nauke i tehnološkog razvoja Jelena Begović i ministar informisanja i telekomunikacija Mihailo Jovanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari