Anđić: Očekujemo da se na sastanku sa Anom Brnabić utvrdi ko ne govori istinu - vlast ili Fijat 1Radnici Fijat plastika na protestu ispred Skupštne grada Foto Z.S.M.

Zamenik predsednika Ujedinjenog granskog sindikata Nezavisnost u Fijatovoj fabrici automobila u Kragujevcu Igor Anđić izjavio je danas pre polaska predstavnika radnika na razgovor sa premijerkom Anom Brnabić kako očekuje da se na tom sastanku utvrdi ko ne govori istinu – vlast ili Fijat.

Obe strane iznose dijametralno različite informacije o broju radnika koji su višak i da li postoji višak, rekao je Anđić i dodao da će radnici tražiti na uvid i ugovor sa Stelantisom.

Očekujemo da vidimo kakav je ugovor potpisan u ime radnika i za šta je dato 38 miliona evra.

Stelantis je protekle nedelje predočio sindikatima da je od ukupno 2016 zaposlenih, višak 1.541 radnik, dok je predsednik Srbije Aleksandar Vučić juče izjavio da “ako vlasnik hoće da otpusti 200 ili 300 ljudi država će im naći posao u novoj nemačkoj kompaniji“.

Anđić je komentarišući Vučićevu izjavu da je Stelantis privatna kompanija na čiju poslovnu politiku država ne miže da utiče, rekao da je tako on sigurno ne bi “protivrečio predsedniku države”.

Problem je što u Fijatovo fabrici u Kragujevcu država Srbija ima 33 odsto u svom vlasništu. Takođe, Srbija je kroz subvencije, podsticaje i druga davanja u tu fabriku uložila oko milijardu evra, rekao je Anđić.

Predstavnik radnika Đorđe Milojević izjavio je da u Beograd na sastanak sa Anom Brnabić odlaze da bi videli “šta će im biti ponuđeno”.

Ministarka Kisić nam je na prošlom sastanku obećala da će sve biti u redu, ali posle izjave predsednika pomalo smo skeptični da će biti tako. I pored toga, nadamo se najboljem, ali ako ne bude pronađeno zadovoljavajuće rešenje biće aktivirana naša odluka o blokadama puteva u Kragujevcu i okolnim mestima, uključujući i blokadu auto puta, rekao je Milojević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari