Andrić: Poslodavci da odgovaraju krivično kada radnici izgube život na radnom mestu 1foto (BETAPHOTO/MEDIJA CENTAR BEOGRAD)

Predsednica sindikata „Nezavisnost“ Čedanka Andrić poručila je danas u pismu predsednici Vlade Ani Brnabić povodom masovnog trovanja radnika u Aleksincu da mora prestati praksa zastarevanja krivičnih i prekršajnih prijava koje pišu inspektori i prekinuti praksu da poslodavci ne odgovaraju krivično kada radnici izgube život na radnom mestu.

U pismu se podseća da će se u aprilu navršiti dve godine od pogibije osmoro rudara u rudniku Soko i ranjavanja njih 18, a da za to niko nije proglašen krivim i odgovornim, saopštio je sindikat „Nezavisnost“.

Zatraženo je da se otvori rasprava i sa tužilaštvima i sa pravosuđem i da se javnost blagovremeno i u svim fazama obaveštava šta se radi kada doće do povrede na radu, kao u poslednjem slučaju u fabrici „Magna“ u Aleksincu ili tragediji u fabrici „Trajal“ Kruševcu, gde je osamnaestogodišnji radnik izgubio život.

„Koliko god opasno bilo radno mesto, moraju se primeniti sve mere da bi ono bilo bezbedno“, naglasila je Andrić i poručila kako „nije dovoljno reći da su krivične prijave podnete“.

Podsećajući da je „Magna“ kanadska kompanija, ona je navela da se „u toj zemlji veoma vodi računa o bezbednosti i zdravlju na radu“.

„Kako su onda tako ležerni kada su u pitanju radnici u Srbiji, da li je život radnika u Srbiji sporedna stvar?“, upitala je predsednica sindikata „Nezavisnost“.

Sindikat zahteva da se, u što kraćem roku, sazove sednica Saveta za bezbednost i zdravlje na radu Republike Srbije, kako bi se analizirali najnoviji tragični događaji i stanje u oblasti bezbednosti i zdravlja na radu u Srbiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari