Istraga trovanja u aleksinačkoj fabrici Magna se radi traljavo i "pro forme": Zašto se za dva dana otrovalo više od 150 radnika, a fabrika dva puta zatvarana? 1foto (BETAPHOTO/BILJANA LJUBISAVLJEVIĆ)

Fabrika „Magna“ u Aleksincu ponovo je zatvorena dok se ne završi istraga u vezi sa novim trovanjem 58 radnika isparenjima iz lepka korišćenog za postavljanje podnih obloga.

Ovo je drugo trovanje radnika „Magne“ zbog ovakvih isparenja i drugo zatvaranje fabrike u poslednja dva dana.

Prvo masovno trovanje dogodilo se 17. januara uveče, nekoliko sati nakon što su majstori postavljali podnu oblogu, a tokom te noći se zdravstvenim ustanovama u Aleksincu i Nišu javilo 105 radnika.

U četvrtak 18. januara fabrika je bila zatvorena dok nisu završeni uviđaj i istraga, ali je već isto veće poslovodstvo pozvalo radnike da dođu da rade u trećoj smeni, koja počinje u 22 časa, a oni su već posle par sati osetili peckanje u grlu, mučninu sa nagonom za povraćanje, bol u želucu, a neki i nesvesticu.

„Fabrika je odmah privremeno zatvorena, odnosno ispražnjena od radnika i obezbeđena od policije, dok se ne završe uviđaj i istraga. Uviđaj ćemo obaviti kada od nadležnih institucija dobijemo obaveštenje da je ulazak u objekaz bezbedan“, rekli su danas pre podne u Osnovnom javnom tužilaštvu Aleksinac.

U ovom OJT su kazali da su prvi uviđaj obavili juče nakon prvog masovnog trovanja, kada su stručnjaci iz Iniškog nstituta za kvalitet radne i životne sredine  „1. Maj“ merenjem utvrdili da vazduh nije kontaminiran.

„Radimo na utvrđivanju uzroka trovanja- na osnovu analiza iz uzoraka krvi radnika, merenja emisije gasova, prikupljanja obaveštenja od radnika i drugih aktera, izveštaja inspekcije rada, sanitarne inspekcije i jedinice za suzbijanje ekološkog kriminala i zaštitu životne sredine. Kada prikupimo sve dokaze, odlučivaćemo o pokretanju krivičnog postupka protiv odgovornih“, rekli su u aleksinačkom tužilaštvu za Danas.

Željko Veselinović, predsednik Udruženih sindikata Srbije „Sloga“ je, međutim, kazao da se već sada može reći da je istraga povodom trovanja prvih 105 radnika urađena „neprofesionalno, traljavo i verovatno pro forme“.

Istraga trovanja u aleksinačkoj fabrici Magna se radi traljavo i "pro forme": Zašto se za dva dana otrovalo više od 150 radnika, a fabrika dva puta zatvarana? 2
Željko Veselinović: Foto Medija centar

„Za istragu slučajeva koji se mogu nazvati masovnim trovanjem, a u kojoj je potrebno utvrditi uzrok i naći odgovorne, nije dovoljno par sati, kako je to uradilo tužilaštvo u Aleksincu, već značajno više vremena. Da se nije dogodilo novo trovanje, ovo ne bi postalo toliko vidljivo. Dakle, odgovornost u ovom slučaju nije samo na menadžmentu ’Magne‘, nego i na nadležnima koji su sproveli istragu. Zbog ove okolnosti, kao i prakse u drugim slučajevima kada je dolazilo do smrti, povređivanja ili trovanja radnika, skeptičan sam da će i ovoga puta doći do pravičnog epiloga, a krivci odgovarati“, kaže Veselinović za Danas.

On pretpostavlja da su „istrage pro forme“ i odsustvo odgovornosti posledica sprege vlasti, državnih organa, tužilaštva, policije i inspekcije.

„Svedoci smo da proteklih godina niko od stranih, a ni od domaćih kompanija nije odgovarao za nesreće na radu. Pretpostavljam da će se to verovatni dogoditi i povodom smrti 18.godišnjeg mladića u ekspoziji u „Trajalu’, čiji je direktor ‘pajtaš’- nemam bolju reč- Bratislava Gašića, ministra policije, koja to treba da istraži“, kaže Veselinović.

Ministarstvo zdravlja juče je saopštilo da je Nacionalni centar za kontrolu trovanja Vojnomedicinske akademije u Beogradu potvrdio da li su radnici „Magne“ bili izloženi isparenjima lepka koji se koristi za tapaciranje poda i stranica automobila.

„Načelnik Centra, prof. dr Slavica Vučinić rekla je da se radi o preparatu na bazi sintetičkog kaučuka i organskih rastvarača, koji, ukoliko se ne poštuje uputstvo za rad i koristi zaštitna oprema, može dovesti do simptoma i znakova trovanja“, navodi se u saopštenju.

Ministarstvo je naglasilo da je za zaposlene na radnom mestu ili sa radnim aktivnostima na kojima se opasnosti i štetnosti, odnosno rizici od nastanka povreda i oštećenja zdravlja ne mogu otkloniti ili u dovoljnoj meri smanjiti primenom tehničkih, tehnoloških i drugih mera u oblasti bezbednosti i zdravlja na radu „obavezno korišćenje propisane lične opreme“.

Fabrika „Magna“ je nakon trovanja 105 radnika potvrdila da je do njega došlo, a da su odmah po saznanju o incidentu „obavestili sve nadležne ustanove kako bi sproveli detaljna ispitivanja“.

“ Potvrđujemo da je tokom rutinske operacije održavanja podne obloge na našoj lokaciji u Aleksincu nažalost došlo do toga da neki zaposleni iskuse štetan uticaj na zdravlje. Lepak koji je korišćen tokom radova održavanja je standardni lepak za komercijalnu upotrebu“, tvrdi se u saopštenju.

U njemu se dodaje da „procena kvaliteta vazduha koja je sprovedena u međuvremenu nije pokazala nikakve indikatore zagađenja“.

Kompanija „na prvom mestu svim zaposlenima koji su pogođeni izražava iskrene želje za brz oporavak“.

Prema nezvaničnim pretpostavkama radnika, sinoć je došlo do ponovnih problema nakon što je upaljeno grejanje u fabrici, te je lepak kojim je lepljen itison u jednoj manjoj prostoriji u sredini hale ponovo počeo da isparava.

Neki od njih veruju da bi problem mogao biti i u „hemijskoj materiji kojom se tretiraju materijali radi veće postojanosti“, pošto se radnice „žale na specifičan miris komada koje obrađuju“.

Istraga trovanja u aleksinačkoj fabrici Magna se radi traljavo i "pro forme": Zašto se za dva dana otrovalo više od 150 radnika, a fabrika dva puta zatvarana? 3
Otvaranje Magme u Aleksincu: Printscreen Instagram Predsednika Srbije

Među zaposlenima, kojih inače ukupno ima oko 800, mogu se čuti i tvrdnje da rade u „nehumanim i nebezbednim uslovima“, u pogonima u kojima je ventilacija često pokvarena, sa dupliranim normama za istu platu, pa i bez ijednog slobodnog dana tokom sedmice.

Niko od njih, pa ni sindikalci, međutim, za sada nisu spremni da o tome javno govore, zbog „straha da će izgubiti posao“.

 

Ministarstvo rada: Inspekcija je izlazila na lice mesta tri puta, a nadzor je u toku

„Inspektori rada Odeljenja inspekcije rada Niš, dana 17. januara 2024. oko 22.00 časa izašli su na lice mesta i započeli su inspekcijski nadzor kod poslodavca „Magna seating“ DOO Odžaci, Ogranak Aleksinac, povodom prijave trovanja većeg broja zaposlenih, koji su radili u drugoj smeni“, navelo je Ministarstvo za rad, boračka i socijalna pitanja.

Ministarstvo je dodalo da su inspektori rada izašli na lice mesta i 18, kao i 19. januara ove godine.

„Inspekcijski nadzor je u toku, a u daljem postupku, inspektori rada će sprovesti sve potrebne radnje i aktivnosti u cilju utvrđivanja činjeničnog stanja i preduzimanja odgovarajućih mera iz domena nadležnosti inspekcije rada“, kažu u Ministarstvu.

 

ASNS: Odgovorni su Institut „1. Maj“ i inspekcija rada

Asocijacija slobodnih i nezavisnih sindikata zatražila je danas odgovornost direktora Inspektorata za rad i nadležnih inspekcija, kao i niškog Instituta „1. Maj“.

ASNS podseća da se u samo dva dana skoro 160 ljudi otrovalo na radnom mestu, ocenjujući da „prvih 100 nije bilo dovoljno da neko reaguje i detaljno ispita uzroke, već su radnici vraćeni na posao kako profit stranog investitora ne bi trpeo“.

Institut za bezbednost i zdravlje na radu „1. maj” iz Niša je posle izvršenih merenja potvrdio da vazduh više nije kontaminiran, a posle njihove potvrde još pedesetak radnika se otrovalo. To je dovoljan razlog da tražimo oduzimanje licence, pre nego što negde njihova bezbednosna procena ugrozi još života“, navodi ASNS.

Ovaj sindikat, takođe, pita „koliko to još radnika u Aleksincu treba da bude otrovano da bi Inspekcija rada zaista radila svoj posao“.

„Ne mogu strani investitori niti bilo koji direktor bude iznad propisa i važnijih prava na bezbedno radno okruženje.  Bezbednost na radu nije samo pravna obaveza, već i moralni imperativ na koji zna koji put podsećamo Inspekciju rada“, dodaje se u saopštenju.

U njemu se, takođe, od Osnovnog javnog tužilaštva u Aleksincu traži da objektivno radi svoj posao i da transparentno sprovede istragu, a od nadležnih ministarstava „adekvatnu reakciju“.

 

„Magna“ došla u Srbiju 2013, a u Aleksinac pre dve godine

Pogon kanadske kompanije „Magna“ u Aleksincu otvoren je početkom 2020. godine, a krajem 2021. i fabrika.

Svečanom otvaranju prisustvovao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić koji je rekao da će u njoj raditi 800 radnika.

On je podsetio da je ova kompanija najpre, 2013. godine, otvorila fabriku u Odžacima, te da u ukupno u Srbiji zapošljava oko 2.600 radnika.

„Magna“ proizvodi presvlake za automobilska sedišta.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari