Nakon trovanja u fabrici "Magna", tri osobe zadržane na bolničkom lečenju u Nišu 1UKC Niš: Foto (BETAPHOTO/SAŠA ĐORĐEVIĆ/DS)

Od šest radnika koji su sinoć i noćas primljeni u Urgentni centar Univerzitetskog kliničkog centra Niš nakon trovanja od isparenja zbog lepljenja pločica u aleksinačkoj fabrici „Magna“, zadržano je troje, dve radnice i jedan radnik, potvrđeno je jutros u ovoj zdravstvenoj ustanovi.

„Od svih pacijenata koji su prošli dijagnostičke procedure, u UC UKC Niš, radi dalje opservacije, zadržane su ukupno tr osobe- dve pacijentkinje B.U. (45) i D.P. (47) i pacijent M.K. (29). Svi su svesni, komunikativni i potpuno hemodinamski stabilni“, naveli su jutros u niškom UKC.

U ovoj ustanovi su kazali da su odmah nakon prijema svih šest pacijenata „hitno dijagnostički obrađeni, odmah aplikovana terapija i uzeta je krv na analizu za toksikološki skrining“.

U potpuno stabilnom stanju, nakon odrađenih procedura, u toku noći na kućno lečenje otpuštene su dve osobe- pacijent S.N. (23) i pacijentkinja S.J. (25).

„Napominjemo i to da su lekari UKC Niš, kako to protokoli nalažu, odmah obavestili i nacionalni centar za trovanje VMA i da su sa njima takođe bili u kontaktu tokom čitave noći“, rekli su u UKC.

U Opštoj bolnici u Aleksincu su saopštili da je jedna radnica zadržana, dok su ostali pušteni kući nakon ukazane pomoći.

Prema podacima Hitne pomoći u Aleksincu, kojoj su se radnici javljali nakon prvih simptoma, sinoć i noćas je „upisano 105 pacijenata“, javljaju mediji.

Nezvanični izvori su kazali da je do masovnog trovanja u fabrici „Magna“ došlo jer su radnici udisali lepak za lepljenje pločica, koje su postavili majstori.

Zaposleni nisu sami lepili podne odbloke, kako je prvobitno javljano, već su zadobili tegobe kada su došli na posao i u hali proveli neko vreme, naveli su oni.

Kako su lepljene podne obloge i da li je sve bilo po propisima, utvrdiće nadležne inspekcije i državni organ, rečeno je novinarima.

Policija je saopštila da su radnici evakuisani i da su pripadnici Sektora za vanredne situacije MUP-a izašle na teren.

U kanadskoj fabrici „Magna“ proizvodi se automobilska oprema i presvlake za auto sedišta.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari