Antić obećao neostvarive rezultate RTB-a

Povodom izjave ministra energetike da će Kinezi upetostručiti vrednost proizvodnje bakra

Ostavite komentar


  1. Ministar Antic , ministarka Zorana pa i svi iz postojece vlade i politicari naprednjaka i ostalih ucesnika iz sadasnjeg rezima neprestano daju nerealne i bombaste izjave o velikim uspesima koje ostvaruju- a posebno vole da pricaju o nalom rastu BDP-a,penzija i licnih dohodaka o izgradnji autoputeva po 100 km godisnje – jer s pravom racunaju da to propagandno lepo zvuci i veoma je primamljivo za ovaj nas siromasan i neobrazovan narod.A i obrazovani nece time da se bave , da provere da li su te informacije realne, vec se cesto sve to uzima zdravo za gotovo.Iako je nas BDP u globalu – ukupno i po jednom stanovniku- jadno nizak, on se ne moze tako lako podizati na oruk od dva ,tri ili cak 5 postoi to da postigne 5000 radnika u rudniku Bor-a i pomenuta ukupna vrdnost 200.000tona proizvedenog bakra preracunata u ukupan prihod ne moze imati za posledicu rast BDP od 2 milijarde evra, jer u toj vrednosti dominiraju visoki proizvodni troskovi koji se krecu oko 80 pa i vise procenata.
    Drugi ocigledan primer davanja izjava bez pokrica su izjave Zorane Mihajlovic u kojima tvrdi da su oni od kako su na vlasti- sedam punih gradjevinskih sezona- od 2012. do 2019. godine prosecno gradili po 100 km godisnje- a stvarno je izgradjeno ukupno 250 km.! Racunica kaze da su gradili po 35 km prosecno a ne po 100 km.Razlika nije za 10 ili 20 posto vec je obmana 300 posto! A plus da dodamo tome da te autoputeve-naravno je dobro sto se grade- grade strani izvodjaci i oni zaradjuju pri izgradnji a mi smo dobri kupci koje sisaju kao ovce kroz visoke cene po km. Pored toga gotovo sve pripremne radove: neophodne studije, glavne projekte, eksproprijacije putnog zemljista kao i obezbedjenje kredita su izvrsili davno Velja Ilic i Mrkonjic. a plate i penzije da ne spominjem koliko se tu propagandno manipulise ‘“ogromnim“ povecanjima zahvaljujuci prikazivanju kroz nerealni devizni kurs od 118 din za jedan evro , ili sto prikazuju rast u procentima a zaboravljaju da prikazu i rast inflacije za 11 posto od 2012 do kraja 2018. godine.

  2. Dolaskom Kineza u RTB Bor završene su dve etape, prvo je završio priču najveći manipulator, lažov, preletač, poltron i šlihter, donedavni čelnik RTB Bor, drugo, RTB Bor je zatvorio zadnju stranicu svoje bogate istorije i treće, počinje era “Zijin copper Bor”. Ministar Antić prognozira povećanje proizvodnje bakra sa sadašnjih 40 kt na 250 kt godišnje. Pogrešno ga obavestio Spaskovski, zadnje dve godine proizvodnja bakra je iznad 80kt od toga skoro pola je iz domaće rude, a ostatak je uslužna prerada, koja služi za pranje bakra, zlata i para, a na teret proizvodnje iz domaćih sirovina i još ostvarenje niskog tehnološkog iskorišćenja bakra oko 90%, a lažu da je postignuto u proseku 95% u metalurgiji, a u rudarstvu je dobro ako iznosi i 70%. RTB Bor trenutno, kako kažu ili lažu, učestvuje sa 1% u BDP. Pri tome, ne plaća se utrošena električna energija (dugovanja su 60 miliona evra), ne plaća se rudarska renta (duguje se državi oko 40 miliona evra), pitanje je plačanje taksi doprinosi, s jedne strane, a s druge, država upumpava u bunar zvani RTB Bor oko 100 miliona evra godišnje. Takvo vođenje giganrta bakra je dovelo do njegovog kolapsa. Bez izgradnje nove topionice većeg kapaciteta i rudnika (ili strateški partner uvozi koncentrata bakra) 250kt bakra godišnje bez pet godina i dobre gradnje i investicije neće biti od povećanja ništa, a Antić takođe će pričekati učešće kombinata bakra u Boru od 5% u BDP.

  3. Ministar Antić je ocenio karakter do nedavnog čelnika RTB Bor, Blagoje Spaskovski, je specifična, harizmatična ličnost, koji je uspeo da zaustavi propadanje kompanije i održi je na nogama, a danas on nije predstavnik Vlade u novoj firmi “Ziđin Bor Copper”, već je tu, pušten niz vode, da nauči Kineze svojoj pameti i svoj harizmi, kako se degradira firma, radi ličnog bogaćenja i pogodovanja nadređenim. On će Kinezima preneti kako se uspešno preleće sa stranke u stranku, sa partije u partiji i šlihtanjem ostaje stalno uz aktuelnog vladara, bez trunke grižu savesti i (ne)ljudkosti, koje su mu urođene atributi. Antić treba da zna, najpre u UPPR otpisana dugovanja od 900 miliona evra, a ostala dugovanja još za milijardu evra, izgrađena nova fleš peći, nefunkcionalna, preskupa i najnižeg kapaciteta u svetu i bez dokazanih performansi, radi problematično već četvrta godina, gomilajući gubitke i amortizovana je pre svih rokova za takav vid opreme. Kinezima želim da savete Spaskovskog, pre eventualne upotrebe, dobro prostudiraju i uglavnom bace u nepovrat.

Ostavite komentar


Ekonomija

Veselinović: Radi se uz pritiske, institucije ćute, poslodavci još jače gaze zaposlene 7

Veselinović: Radi se uz pritiske, institucije ćute, poslodavci još jače gaze zaposlene

Predsednik Udruženih sindikata Srbije "Sloga" i narodni poslanik Stranke slobode i pravde (SSP) Željko Veselinović izjavio je danas da radnici rade za mnogo manji novac nego pre, uz konstantni mobing, pritiske i maltretiranje, dok institucije ostaju neme na takve stvari, a poslodavci, koji "obilato pljačkaju građane Srbije, kroz sumnjive subvencije" nastavljaju još jače da gaze radnike.

Naslovna strana

Naslovna strana za 30. april, 1. i 2. maj 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Biljana Lukić, novinarka

Danas su profesionalne dnevne novine kojima može da se veruje.