Antić potpisao ugovore o sufinansiranju projekata za unapređenje energetske efikasnosti 1Foto: FoNet/Zoran Mrđa

Ministar rudarstva i energetike Srbije Aleksandar Antić potpisao je danas ugovore sa predstavnicima 24 lokalne samouprave o sufinansiranju projekata koji će unaprediti energetsku efikasnost u vrednosti 490 miliona dinara.

„Na konkurs su prijavljena 62 projekta, izabrana su 24 koja će biti finansirana iz budžetskog fonda za energetsku efikasnost sa 325 miliona dinara bespovratno“, rekao je Antić prilikom potpisivanja ugovora.

Dodao je da su lokalne samouprave obezbedile razliku od 165 miliona dinara i da će ti projekti doprineti uštedi energije od 8,2 miiona kilovat časova, odnosno oko 490.000 evra godišnje, a smanjila bi se i emisija ugljen dioksida i tako štitila životna sredina.

Projekti lokalnih zajednica odnose se na povećanje energetske efikasnosti u pet škola i vrtića, četiri zgrade lokalne samouprave, sportski dom, dom za decu sa posebnim potrebama, centar za socijalni rad i gerontološki centar.

Antić je rekao da će se do kraja godine oformiti fond iz koga će se finansirati projekti za unapređenje energetske efikasnosti privrede i građana, početna sredstva bi bila 20 miliona evra, a očekuje se da bi mogla da pomogne i EU.

„Proteklih nekoliko godina uložili smo puno napora da unapredimo energetsku efikasnost i utičemo na svest ljudi da na najbolji način upravljaju energijom jer nije neiscrpna i jeftina“, rekao je Antić.

Za nekoliko prethodnih godina opremljena su 53 javna objekta i ostvarena, kako je rekao, ušteda energije od 40 odsto.

On je kazao da bi uštede bile sve značajnije kada bi se vremenom sve više širila energetska efikasnost, pa bi ta sredstva od uštede mogla da se ulože u komunalnu infrastrukturu, sport, kulturu, mere socijalne zaštite i druge oblasti.

Predsednik Gradske opštine Zemun koja je prvi put učestvovala na konkursu za energetsku efikasnost Dejan Matić rekao je da je ta opština bespovratno dobila 12 miliona dinara za rekonstrukciju multimedijalnog prostora Кancelarije za mlade, galerije i konferencijske sale.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari