Antić: RS i Srbija grade dve HE 1Foto: Twitter

Predstavnici Republike Srpske (RS) i Srbije potvrdili su danas u Banjaluci spremnost da grade dve hidroelektrane na Drini, „Foča“ i „Paunci“, ukupne vrednosti oko 245 miliona evra.

Vlada RS je dodelila u četvrtak koncesije za izgradnju i korištenje tih hidroelektrana entitetskoj “Elektroprivredi”, a koja će uskoro formirati koncesiono preduzeće koje će stupiti u ugovorni odnos s “Elektroprivredom Srbije”, prenosi Fena.

Cilj je da RS i Srbija izgrade te energetske objekte, rečeno je danas u Banjjaluci, nakon sednice Mješovitog energetskog komiteta RS i Srbije, kojim su predsedavali resorni ministri energetike i rudarstva Petar Đokić i Aleksandar Antić. Đokić kaže da su od predstavnika Srbije dobili uveravanja da je ta država spremna za realizaciju projekta, HE „Foča“, koji bi trebalo da ima snagu oko 44,15 megavata, a HE „Paunci“ 43,25 megavata.

Najavio je da će odnosi u okviru zajedničkog preduzeća biti naknadno uređeni. Plan je da 11. februara taj projekat bude verofikovan na zajedničkoj sednici vlada RS i Srbije, prenosi Fena.

Ministar Aleksandar Antić je rekao da rukovodstvo Srbije, daje snažnu podršku realizaciji izgradnje hidroelketrana na Drini.

– Spremni smo da naše dve energetske kompanije razviju hidroelektrane i da, u dinamici koju smo definisali, uđemo u realizaciju projekta“, rekao je Antić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari