Antić: Za interkonektor sa Bugarskom 50 milona evra od EU 1Foto: Twitter

Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić razgovarao je danas sa šefom Delegacije Evropske unije (EU) u Srbiji, ambasadorom Semom Fabricijem o izgradnji gasnog Interkonektora Bugarska – Srbija, kao najznačajnijem zajedničkom projektu koji će EU, preko IPA fondova, podržati sa 49,6 miliona evra.

Kako se ističe u saopštenju Ministarstva rudarstva i energetike, taj projekat izuzetno je značajan, kako za Srbiju, tako i za čitav region, jer diverzifikuje snabdevanje gasom.

Antić je rekao da je Srbija u potpunosti posvećena realizaciji projekta gasnog Interkonektora i najavio da će učiniti sve da on bude realizovan u koordinaciji srpskih institucija i nadležnih organa Bugarske.

Na sastanku je konstatovano da se u Srbiji razvija veliki broj projekata iz obnovljivih izvora, uz ocenu da će, pored izgrađenih 100 MW instalisane snage, biti izgrađeno 500 MW, čime će Srbija dostići cilj – da u potrošnji ukupne energije do 2020.godine 27 odsto u bude iz obnovljivih izvora.

Antić i Fabrici su saglasni da u narednom periodu posebna pažnja bude usmerena na energetskoj efikasnosti.

Evropska unija će podržati projekte u toj oblasti, dok će Ministarstvo rudarstva i energetike do kraja godine, u saradnji sa Ministarstvom za evropske integracije i predstavnicima Evropske komisije, razmotriti mogućnosti za formiranje Fonda za energetsku efikasnost.

Sastanku su prisustvovali državna sekretarka Ministarstva rudarstva i energetike Mirjana Filipović i saradnici.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari