APR: NIS najuspešnija ekonomska celina u 2022, Delta holding ima najviše povezanih preduzeća 1Foto: N1

Beogradski Delta holding među poslovnim grpacijama u Srbiji u svom sastavu je prošle godine imao najveći broj pravnih lica – 65, od kojih 18 ima sedište u inostranstvu, objavila je danas Agencija za privredne registre (APR).

Publikacija APR-a „Godišnji izveštaj o poslovanju ekonomskih celina u privredi u 2022. godini“ pripremljena je na osnovu podataka iz konsolidovanih godišnjih finansijskih izveštaja za 2022. i 2021. godinu, koja su dostavila matična privredna društva.

Godišnji izveštaj sadrži analizu rezultata poslovanja i finansijskog položaja za 664 ekonomske celine, u okviru kojih su matična privredna društva imala kontrolu nad 2.173 zavisna i pridružena pravna lica.

Broj ekonomskih celina je u odnosu na prethodnu godinu povećan za 21, dok je broj zavisnih i pridruženih pravnih lica veći za 78.

U ekonomskim celinama je angažovano 657 radnika više nego prethodne godine, odnosno ukupno njih 321.098.

Deta holding je prošle godine u svom sastavu imao četiri pravna lica više nego prethodne godine.

Po 43 povezana pravna lica imale su grupacije КOEFIК iz Beograda i MPZ Agrar dva iz Novog Sada, koje su u odnosu na prethodnu godinu smanjile broj povezanih pravnih lica za devet, odnosno jedno.

Po 26 pravnih lica konsolidovano je u grupama MК iz Beograda (prethodne godine 42) i Galens invest iz Novog Sada (prethodne godine 19).

„Nastavak pozitivnih trendova u domaćoj privredi tokom 2022. godine odrazio se i na poslovanje ekonomskih celina, koje su i svojim rezultatima doprinele takvim kretanjima“, navela je APR.

Ekonomske celine su prošle godine iskazale ukupne prihode u iznosu od oko 5.471 milijarde dinara, što je za 23 odsto više nego prethodne godine, dok je rast ukupnih rashoda uvećan 22,6 odsto, na oko 5.140 milijardi dinara.

Ukupni prošlogodišnji profit ekonomskih celina bio je 271 milijarda dinara koji je 28,1 odsto više nego 2021. godine i čini 31,4 odsto profita celokupne privrede Srbije.

Neto dobitak je ostvarilo 577 ekonomskih celina (u 2021. godini 554) sa 1.866 zavisnih i pridruženih pravnih lica, dok je neto gubitak iskazalo 87 ekonomskih celina (u 2021. godini 89) u čijem krugu konsolidacije je bilo 307 zavisnih i pridruženih pravnih lica.

Najuspešnija ekonomska celina u 2022. godini bila je Naftna industrija Srbije (NIS) koja je vodeća i prema poslovnim prihodima, dok prema vrednosti poslovne imovine i kapitala zauzima treće, odnosno drugo mesto.

U vrhu liste najprofitabilnijih, na drugom i trećem mestu, nalaze se šabačka Eliksir grupa i novosadski Srbijagas.

Značajan iznos neto dobitka iskazale su i grupe EMS i MК iz Beograda koje su na četvrtom odnosno petom mestu.

Najvrednije finansijske kapacitete koristila je ekonomska celina Elektroprivreda Srbije (EPS), istovremeno vodeća prema neto gubitku i ukupnom gubitku, dok je prema obimu poslovne aktivnosti drugoplasirana, navela je Agencija za privredne registre.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari